Z nezvestných mŕtvi. Našli telá námorníkov z torpédoborca USA

Telá siedmich amerických námorníkov, nezvestných po zrážke torpédoborca Fitzgerald s nákladnou loďou, sa našli v poškodenej časti plavidla. Oznámilo to velenie amerického námorníctva.

18.06.2017 05:38
debata (309)

Torpédoborec Fitzgerald sa pri pobreží Japonska zrazil s oveľa väčšou nákladnou loďou plávajúcou pod filipínskou vlajkou. Traja námorníci vrátane kapitána sa zranili a sedem bolo pôvodne nezvestných.

Poškodený americký torpédoborec USS Fitzgerald... Foto: SITA/AP, Kyodo News
Torpédoborec USS Fitzgerald Poškodený americký torpédoborec USS Fitzgerald na námornej základni v japonskej Jokosuke.

Potápajúce sa plavidlo sa podarilo stabilizovať a dostať do domovského prístavu. Kolízia sa stala zhruba 100 kilometrov od prístavu Jokosuka, kde má základňu 7. flotila amerického námorníctva.

Japonská námorná hliadka zaznamenala tiesňové volanie kontajnerové lode ACX Crystal po druhej hodine rannej miestneho času (po 19:00 v piatok SELČ). Posádka plavidla štyrikrát väčšieho než americký torpédoborec ohlásila zrážku. Na americkom plavidle bolo cez 200 námorníkov a väčšina z nich spala v kabínach, z ktorých niektoré zaplavila voda.

Príčina zrážky sa vyšetruje. Podľa japonskej pobrežnej hliadky bola v čase kolízie dobrá viditeľnosť, avšak nehoda sa odohrala na frekventovanom ú­seku.

Podobné incidenty sú skôr zriedkavé. V máji sa loď amerického námorníctva zrazila s juhokórejskou rybárskou loďou, obe plavidlá však boli schopné prevádzky.

Poškodený torpédoborec USS Fitzgerald pláva do... Foto: SITA/AP, Eugene Hoshiko
Torpédoborec USS Fitzgerald Poškodený torpédoborec USS Fitzgerald pláva do prístavu 17. júna 2017. Torpédoborec sa zrazil s nákladnou loďou, plávajúcou pod filipínskou vlajkou.
309 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #torpédoborec