Dodávka vrazila do ľudí pri londýnskej mešite, jeden mŕtvy. Incident vyšetrujú ako terorizmus

Jeden človek zahynul a ďalších desať sa zranilo po tom, ako do chodcov neďaleko mešity v londýnskom Finsbury Parku vrazila v pondelok nadránom dodávka. Vyšetrovanie vedie protiteroristická jednotka. Incident vyšetrujú ako teroristický čin.

19.06.2017 06:50 , aktualizované: 16:03
londýn, útok pri mešite, moslimovia, arabi, Foto: ,
Londýn paralyzoval útok na mešitu.
debata

Metropolitná polícia informovala, že ich na miesto činu privolali o 0:20 miestneho času (1:20 stredoeurópskeho letného času). Po incidente zatkli 48-ročného muža, ktorý vozidlo šoféroval. Vyšetrovanie vedie protiteroristická jednotka.

Niektorí svedkovia podľa denníka Evening Standard uviedli, že z dodávky vystúpil muž a najmenej jednu osobu dobodal. Polícia však zatiaľ nemá správy o tom, že by nejaká osoba mala zranenia spôsobené nožom.

Podľa Rady moslimov Británie dodávka zámerne vrazila do ľudí, ktorí práve odchádzali z večernej bohoslužby. V oblasti sú dve mešity a v uliciach tak mohlo byť niekoľko stoviek ľudí, ktorí sa zúčastnili na bohoslužbách pri príležitosti moslimského svätého mesiaca Ramadán.

Útok pri londýnskej mešite.
Útok pri londýnskej mešite.
+6Útok pri londýnskej mešite.

Britské úrady „okamžite“ začali vyšetrovanie pre podozrenie zo spáchania teroristického útoku. Uviedla to britská ministerka vnútra Amber Ruddová.

„V myšlienkach som so všetkými, ktorých sa dotkol tento odpudivý incident vo Finsbury Park,“ uviedla Ruddová. „Som v kontakte s londýnskou políciou, ktorá potvrdila, že vec vyšetruje jej protiteroristická jednotka,“ dodala ministerka vnútra.

Ruddová podľa britských médií svojím výrokom reagovala okrem iného na sťažnosti, ktoré zazneli napríklad z úst predsedu postihnutej mešity vo Finsbury Park Mohammeda Kozbara. Ten sa sťažoval, že „mainstreamové médiá“ neboli ochotné na rozdiel od predchádzajúcich podobných činov v Británii od začiatku hovoriť o útoku pri jeho modlitebni ako o teroristickom či­ne.

Podľa koordinátora boja proti terorizmu Neila Basua nesie útok všetky znaky teroristického činu. Mŕtvy aj všetci zranení sú podľa neho moslimovia. Čo bolo motívom útočníka, je však v tomto okamihu stále nejasné.

Basua tiež upozornil, že polícia musí ešte len zistiť, či smrť muža na mieste činu súvisí s útokom. „K útoku došlo v okamihu, keď muž na mieste už dostával prvú pomoc, bohužiaľ zomrel,“ uviedol Neil Basua. „Akékoľvek spojenie medzi smrťou a útokom bude predmetom vyšetrovania. Je príliš skoro na to odpovedať, či smrť bola výsledkom útoku,“ dodal.

Pôvodné informácie hovorili o tom, že útočník potom, čo narazil dodávkou do davu, vystúpil a začal prítomných bodať nožom. Hovorca protiteroristickej polície uviedol, že nemá informácie o žiadnych zraneniach spôsobených nožom.

Verejnosť vyzval, aby zostala v pokoji, ale zároveň na pozore a hlásila polícii všetky podozrivé veci. Do ulíc polícia vyslala zvláštne posily. Útok bol útokom „na všetkých Londýnčanov“, do­dal.

Polícia: Incident bol útokom na moslimov

Útok bol úplne zjavne útokom na moslimov. Povedala to šéfka londýnskej polície Cressida Dicková.

Podľa Dickovej bude členov moslimskej komunity v okolí ich londýnskych modlitebne v nadchádzajúcich dňoch strážiť oveľa viac policajtov. „Akúkoľvek formu zločinov z nenávisti berieme vážne,“ uviedla šéfka metropolitnej polície. Teroristi podľa nej spoločnosť nerozdelia, naopak posilnia odhodlanosť polície bojovať proti zločinu.

Námestník ministerky vnútra pre otázky bezpečnosti Ben Wallace informoval, že polícii vodič dodávky nebol známy ako niekto s krajne pravicovými názormi.

Mayová označila náraz auta za strašný incident

Britská premiérka Theresa Mayová označila narazenie automobilu do chodcov pri londýnskej mešite za „strašný incident“. Je podľa svojich slov v myšlienkach sa zranenými. Vodca opozičných labouristov Jeremy Corbyn vyhlásil, že ho incident úplne šokoval.

Krik a šok, opisujú svedkovia incident pri mešite

Svedkovia incidentu hovoria o šoku a kriku. Podľa serveru BBC popisujú záchranné práce a poukazujú na rýchlu reakciu polície.

„Bol som šokovaný, šokovaný, šokovaný. Okolo mňa boli telá,“ uviedol jeden zo svedkov, ktorému sa podarilo uodskočiť dodávke z cesty. „Vďakabohu som sa dostal nabok. Jednoducho som skočil,“ dodal.

Jedna z miestnych obyvateliek BBC povedala, že videla ľudí „kričať a revať“. „Je hrozné sledovať policajtov vykonávajúci masáž srdca ľuďom na zemi v zúfalej snahe ich zachrániť. Len dúfam, že sa im to podarilo,“ uviedla ďalšia svedkyňa.

„Počula som veľa kriku a videla mnoho pobehujúcich ľudí. Potom sa začali objavovať spústy policajných áut, vrtuľníkov a hasičských áut,“ povedala podľa denníka Evening Standard jedna z miestnych obyvateliek.

„Reakcia bezpečnostných a záchranárskych zložiek bola naozaj rýchla a pôsobivá,“ dodala. „Polícia dorazila takmer okamžite, náhodou prechádzala okolo,“ upozornil jeden svedok.

Khan označil incident za útok na spoločné hodnoty

Starosta britskej metropoly Sadiq Khan označil nočný incident za útok na spoločné hodnoty, rovnako ako tomu bolo pri nedávnych podobných udalostiach v Manchestri a Londýne.

„Rovnako ako hrozné útoky v Manchestri, Westminstri a na londýnskom moste je to tiež útok na všetky naše zdieľané hodnoty tolerancie, slobody a úcty,“ uviedol podľa agentúry Reuters Khan vo vyhlásení.

Starosta zároveň sľúbil, že do ulíc bude vyslaný väčší počet policajtov na upokojenie skupín obyvateľov, najmä tých, ktorí dodržiavajú moslimský pôstny mesiac ramadán.

Podľa Rady moslimov Británie dodávka zámerne... Foto: Reuters, NEIL HALL
londýn, polícia, mešite v londýne, Podľa Rady moslimov Británie dodávka zámerne vrazila do ľudí, ktorí práve odchádzali z večernej bohoslužby.

Útoky v Británii pokračujú

  • 22. marec – Päť ľudí zahynulo pri teroristickom útoku v Londýne; útočník najprv narazil autom do chodcov na Westminsterskom moste, kde smrteľne zranil štyroch ľudí, a potom odišiel k neďalekému parlamentu, kde dobodal policajta; páchateľa s násilnou minulosťou, potom zastrelili policajti.
  • 22. máj – Teroristický útok vo foyeri haly v severoanglickom Manchestri po koncerte americkej speváčky Ariany Grande si vyžiadal 22 ľudských životov a 116 zranených; útočil samovražedný atentátnik, 22-ročný Brit líbyjského pôvodu Salman Abedi.
  • 3. jún – Teroristický útok v centre Londýna si vyžiadal životy ôsmich ľudí a desiatky zranených. Atentát sa odohral na moste cez rieku Temžu a v niekoľko sto metrov vzdialenej štvrti Borough Market. Na moste London Bridge najprv vošla biela dodávka na chodník a zrazila niekoľko chodcov. Útočníci potom pokračovali v jazde až k trhovisku Borough Market, kde napádali ľudí nožmi s dlhou čepeľou. Troch útočníkov polícia zastrelila.
  • 19. jún – Dodávka narazila do chodcov pri mešite v mestskej časti Finsbury Park na severe Londýna, zahynul jeden človek a ďalších desať ľudí utrpelo zranenia. Polícia útok vyšetruje ako možný teroristický útok.
debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #mešita #dodávka