Srbskú vládu má viesť lesba

Srbsko sa zbavuje povesti patriarchálnej a homofóbnej krajiny. Už tento týždeň sa prvý raz v jeho histórii môže na čelo vlády postaviť žena. Navyše žena otvorene sa hlásiaca k homosexuálnej orientácii, čo nielen na konzervatívnom Balkáne, ale na celom svete s výnimkou Islandu nemá obdobu. Srbská politická scéna však v súvislosti s nomináciou premiérky rieši úplne iné otázky, než či je lesba, alebo nie.

19.06.2017 08:30
Ana Brnabičová Foto: ,
Ana Brnabičová.
debata (47)

Rozhodnutie novozvolenej hlavy štátu Aleksandra Vučiča ponúknuť po svojom odchode z čela vlády premiérske kreslo ministerke verejnej správy a miestnej samosprávy Ane Brnabičovej (41) mnohých zaskočilo.

Prezident zostavením kabinetu nepoveril nikoho z favorizovaných lídrov svojej materskej Srbskej pokrokovej strany a ani ambiciózneho vodcu koaličných socialistov, ale nestraníčku, ktorá do politiky vstúpila na jeho pozvanie iba pred trištvrte rokom.

„Verím, že Ana Brnabičová má všetky osobné i profesionálne kvality. Som si istý, že bude pracovať tvrdo, že prejaví rešpekt k politickým stranám a že spoločne s ďalšími ministrami bude pracovať na prospech Srbska,“ vyhlásil Vučič bez toho, aby spomenul sexuálnu orientáciu Brnabičovej. O nej sa zmienil iba vlani v auguste, keď prozápadnú manažérku prijímal do svojej vlády.

„Ona to neskrýva a hrdo o tom hovorí,“ citoval ho vtedy portál B92. „Je taká milá a pôvabná, povedala mi: ,Predseda, ak vám to prekáža – som presvedčená, že všetci o tom teraz budú hovoriť'. Odpovedal som jej: ,Nie, mňa zaujímajú iba tvoje výsledky, a viem, aká si profesionálna a pracovitá'.“

Už vlaňajšia reakcia na príchod lesby do vlády bola nečakane pokojná. Vyše štyroch pätín obyvateľov Srbska sa pritom hlási k pravoslávnej cirkvi, ktorá sa odmietavo stavia k sexuálnym menšinám.

Len pred siedmimi rokmi pravicoví extrémisti v Belehrade fyzicky napadli účastníkov dúhového pochodu a zranili vyše 150 ľudí. Ďalšie tri roky úrady pride z bezpečnostných dôvodov nepovolili. V posledných rokoch sa dúhové pochody znova konajú, ale pod prísnou policajnou ochranou.

Brnabičová má veľkú šancu, že koncom tohto týždňa získa dôveru parlamentu, a to napriek tomu, že jedna malá homofóbna koaličná strana už oznámila, že ju nepodporí. Opozícia sa k nej tiež stavia odmietavo.

Výhrady krajnej pravice sa však namiesto sexuálnej orientácie sústreďujú na jej kontakty so Západom a s mimovládnymi organizáciami (študovala v USA a Británii, pracovala pre USAID, americkú agentúru pre medzinárodný rozvoj i pre firmu v Srbsku s americkým kapitálom).

Demokratická opozícia zase namieta, že si Vučič zámerne vybral na čelo vlády bábku bez politickej váhy a pri svojich autokratických sklonoch bude rozhodnutia prijímať sám.

© Autorské práva vyhradené

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #Ana Brnabičová