Oheň v londýnskom Grenfell Tower zabil 79 ľudí, bilancia obetí zrejme narastie

Britská polícia predpokladá, že pri požiari výškového bytového domu Grenfell Tower v Londýne minulý týždeň zahynulo prinajmenšom 79 ľudí. Oznámil to predstaviteľ londýnskej polície Stuart Cundy.

19.06.2017 12:53
debata (3)

Policajti podľa neho ďalej budovu prehľadávajú a pokúšajú sa nájsť ďalšie obete tragédie. Ich identifikácia bude zložitá. O 11:00 miestneho času (12:00 SELČ) si obete požiaru ľudia na mnohých miestach Británie pripomenuli minútou ticha.

Medzi takmer ôsmich desiatkami ľudí, o ktorých sa polícia domnieva, že sú po smrti, sú tí, ktorých telá sa už podarilo nájsť a identifikovať, ale aj ľudia, ktorí sa stále nezvestní, uviedol Cundy. S najväčšou pravdepodobnosťou je po smrti aj väčšina nezvestných.

Bilancia obetí by sa podľa Cundyho mohla ďalej meniť. Zmeny nebudú tak výrazné, ako tomu bolo v minulých dňoch. V posledných dňoch sa podľa zástupcu londýnskej polície podarilo napríklad nájsť v poriadku päť nezvestných ľudí, o ktorých sa polícia domnievala, že sú zrejme medzi obeťami ničivého požiaru.

Cundy vyzval všetkých, o ktorých by sa ich blízki mohli dôvodne domnievať, že v čase nešťastia boli v Grenfell Tower, a nahlásiť ich tak ako nezvestných, aby sa polícii prihlásili, ak sú v skutočnosti v poriadku.

Nie všetky obete požiaru bude podľa Cundyho možné identifikovať a pátranie po totožnosti mŕtvych bude podľa neho trvať „mnoho, mnoho týždňov“.

Grenfell Tower, budova so zhruba 120 sociálnymi bytmi vo štvrti Kengsington, vyhorela od druhého až po posledné 24. podlažie. Podľa rôznych údajov v nej žilo 400 až 600 ľudí. V nedeľu britský zdravotnícky úrad NHS uviedol, že po požiari zostáva v nemocniciach ešte 18 zranených, z toho deväť v kritickom stave.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #požiar