S požiarmi v Portugalsku ďalej bojuje 2-tisíc hasičov. Podľa kritikov naplno zlyhala vláda

Viac ako 2 000 hasičov naďalej bojuje s rozsiahlymi lesnými požiarmi v strednom Portugalsku, ktoré si cez víkend vyžiadali najmenej 62 obetí a 62 zranených. Krajina drží trojdňový smútok a už sa objavili prvé kritiky, že úrady mohli urobiť viac, aby katastrofe predišli, napísala agentúra AP.

19.06.2017 13:29
portugalsko, požiar, požiare, lesné požiare, Foto: ,
Hasičom sa nepodarilo dostať požiare pod kontrolu, hasenie komplikuje hustý dym v oblasti a extrémne horúčavy.
debata

Najťažší požiar sužuje centrálnu časť krajiny asi 50 kilometrov juhovýchodne od univerzitného mesta Coimbra. Oheň prepukol v sobotu o 15:00 miestneho času (16:00 SELČ) okolo obce Pedrógão Grande. Väčšina obetí zomrela pri pokuse z oblasti Pedrógão Grande uniknúť autom.

Na mieste tohto najväčšieho požiaru zasahuje vyše 1 000 hasičov. Do lokality majú počas pondelka doraziť posily, vrátane ďalších protipožiarnych lietadiel zo Španielska, Francúzska a Talianska, uviedla agentúra AP. Pôsobenie lietadiel komplikuje hustý dym.

Podľa portugalských úradov sa jedná o najničivejšie požiare v historických záznamoch krajiny. Medzi zranenými je päť ľudí vo vážnom stave, jedno dieťa a štyria hasiči. Úrady oznámili, že v dedinách, ktoré plamene odrezali od sveta, by mohli byť ďalšie obete.

Združenie na ochranu životného prostredia Quercus vydalo vyhlásenie, v ktorom vinu za požiare zvaľuje na „chyby v riadení lesného hospodárstva a zlé politické rozhodnutia“ vlády v posledných desaťročiach. Kritické články zverejnili aj portugalské médiá.

Združenie Quercus kritizovalo úrady, že dovolili vysádzanie obrovského množstva eukalyptov, čo je výnosná rastlina používaná predovšetkým v drevospracujúcom priemysle, ktorá tiež uľahčuje šírenie požiarov. Združenie Quercus tiež úrady vinia, že nepodnikli opatrenia, ktoré by lepšie koordinovali požiarnu prevenciu.

Záchranné služby čelia kritike, že neuzavreli cesty, kde v sobotu večer zomrelo 47 ľudí, ktorí utekali z postihnutých obcí a plamene ich uväznili v ich automobiloch. „Čo v sobotu zlyhalo? Všetko, tak ako to zlyhávalo po desaťročia,“ konštatoval titulok vydania denníka Público, ktorý v článku poukazuje na podobné nedostatky ako združenie Quercus.

Portugalská vláda v marci oznámila sériu nových opatrení proti lesným požiarom, ktoré každoročne krajinu trápia, vrátane obmedzení výsadby eukalyptov. Niektoré z reforiem ešte nenadobudli účinnosť.

V Portugalsku i susednom Španielsku teraz panuje vlna horúčav a v niektorých oblastiach dosahujú teploty 40 stupňov Celzia. Po celej krajine cez víkend vznikla takmer stovka lesných požiarov, z ktorých podľa agentúry AFP 35 ďalej horia.

Podľa vyšetrovateľov najväčší požiar, ktorý zasiahol oblasť zarastenú eukalyptami a borovicami okolo obce Pedrógão Grande, zrejme spôsobil blesk. Oficiálne príčina požiaru ešte stanovená nebola a je predmetom vyšetrovania.

debata chyba
Viac na túto tému: #Portugalsko #lesné požiare