Na internete boli voľne dostupné osobné dáta 200 miliónov Američanov

Osobné údaje takmer 200 miliónov Američanov boli voľne k nahliadnutiu na internete pre chybu pri ich spracovaní. Na verejne prístupný server ich omylom umiestnila analytická firma pracujúca pre Republikánsku stranu. Dáta vrátane adries alebo telefónnych čísel boli prístupné možno až niekoľko mesiacov, informujú americké médiá.

19.06.2017 21:58
kyberpriestor, kybernetika Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (7)

Balík dát s veľkosťou 1,1 terabajtov objavil expert na kybernetickú bezpečnosť Chris Vickery v nekódovanom cloudovom úložisku. Umiestnila ho tam spoločnosť Deep Root Analytics, ktorá pred vlaňajšími voľbami pracovala na voličských analýzach pre republikánov.

„Berieme na seba všetku zodpovednosť za túto situáciu. Na základe doterajších informácií sa nedomnievame, že by na nás zaútočili hackeri,“ povedal zakladateľ firmy Alex Lundry webu, ktorý o veci informoval. Ako dlho boli dáta verejne prístupné, neuviedol, dodal len, že už boli zakódované.

Spoločnosť dáta podľa médií naposledy aktualizovala v januári. Okrem mien, adries a telefónov databáza obsahovala dátumy narodenia či u ktorej politickej strany sa dotyčný registroval na voľby.

Americké strany bežne využívajú obsiahle databázy voličov, ktoré sa pred voľbami snažia veľmi aktívne oslovovať. K podobne rozsiahlemu zverejneniu podľa dostupných informácií došlo zrejme vôbec po prvý raz.

„Je to veľmi znepokojujúce. Nie sú to len citlivé, ale tie najcitlivejšie informácie, z ktorých možno vyčítať, ako sa ľudia správajú, aké majú názory a presvedčenie,“ povedala stanici BBC Frederike Kaltheunerová z mimovládnej spoločnosti Privacy International, podľa ktorej podobne veľké objemy dát nezbierajú len politické strany, ale aj internetové marketingové firmy.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #bezpečnosť #internet #osobné údaje