Severokórejské väzenie neprežil. Američan v kóme prišiel domov zomrieť

Zomrel dvadsaťdvaročný americký študent Otto Warmbier, ktorého minulý týždeň po 17 mesiacoch zadržiavania prepustila z "humanitárnych dôvodov" Severná Kórea.

19.06.2017 22:59
debata (104)

Informovala o tom v pondelok jeho rodina vo vyhlásení, ktoré zverejnila nemocnica v Cincinnati v Ohiu, kde bol Warmbier hospitalizovaný. Prezident Donald Trump v reakcii na jeho smrť označil KĽDR za brutálny režim.

Mladík sa do vlasti vrátil 13. júna v zlom zdravotnom stave a kóme. Lekári konštatovali, že mal ťažko poškodený mozog. Nie je však presne jasné, z akej príčiny.

Americký študent Otto Warmbier pred... Foto: Reuters, © KCNA KCNA / Reuters
Otto Warmbier, študent, KĽDR Americký študent Otto Warmbier pred severokórejským súdom sa so slzami v očiach priznal, že v KĽDR spáchal zločin.

Študent zomrel v pondelok v univerzitnej nemocnici v Cincinnati. „Strašné trýznivé zaobchádzanie, ktorého sa dostalo nášmu synovi v rukách Severokórejčanov, bohužiaľ nutne nemohlo mať iný koniec, ako taký smutný, aký dnes zažívame,“ uviedla rodina s tým, že mladík zomrel o 14:20 (20:20 SELČ). Rodina poďakovala lekárom za starostlivosť, ktorú ich synovi venovali.

Rodina sa poďakovala lekárom za starostlivosť, ktorú ich synovi venovali. „Bol v pokoji. Bol doma a my veríme, že to cítil,“ uviedli mladíkovi najbližší. Študent podľa lekárov nereagoval na slovné podnety a žiadnym spôsobom nekomunikoval.

Pchjongjang minulý štvrtok v oficiálnej správe oznámil, že mladík odsúdený v KĽDR na 15 rokov väzenia a nútených prác za krádež propagandistického plagátu v hoteli v Pchjongjangu bol prepustený z „humanitárnych dôvodov“. Na slobodu sa dostal po 17 mesiacoch.

Trump, na ktorého príkaz bol Warmbier do USA prevezený, sa v pondelok ostro ohradil proti „tvrdým podmienkam“, ktorým bol odsúdenec vystavený v KĽDR. „Je to brutálny režim,“ uviedol šéf Bieleho domu, ktorý dlhodobo adresuje Pchjongjangu veľmi rázne slová.

104 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #Otto Warmbier