Rusi "vykolíkovali" sýrske nebo

Ozvenou nedeľňajšieho zostrelenia sýrskeho bombardéra americkou stíhačkou je tvrdá reakcia Moskvy. "Opakovaná bojová aktivita letectva USA pod zámienkou boja s terorizmom proti legitímnym ozbrojeným silám členského štátu OSN je hrubým porušením medzinárodného práva," reagoval ruský minister obrany Sergej Šojgu. Podľa neho incident je "fakticky vojenskou agresiou proti Sýrii".

20.06.2017 17:36
debata (327)

Rusi však ihneď po incidente v provincii Rakká prešli k činom, keď upozornili medzinárodnú koalíciu vedenú USA, bojujúcu v Sýrii proti teroristom z tzv. Islamského štátu, že „odteraz budeme považovať lietadlá, ako aj bezpilotné stroje koalície za možné ciele“.

„Znamená to hrozbu pre spomínané ciele, ak sa objavia v rádiuse pôsobenia ruského letectva, západne od rieky Eufrat,“ upozornil Jonathan Marcus, vojenský analytik BBC.

Prvá na „upozornenie“ Moskvy zareagovala Austrália, ktorá zastavila leteckú aktivitu v sýrskom vzdušnom priestore, ktorý Moskva najnovšími krokmi jasne „vykolíkovala“. Rozhodnutie umocnila prerušením priameho komunikačného spojenia s americkým velením v oblasti. Stalo sa tak už aj v apríli po americkom nálete na sýrsku leteckú základňu. Dôvodom mal byť sýrsky chemický útok lietadiel práve z tejto základne na ciele v provincii Idlib.

Americký atak nasledoval napriek chýbajúcim dôkazom o použití chemických zbraní a absencii ich stôp v objekte napokon iba symbolicky bombardovanej sýrskej základne. Rusi zároveň rozhodne dementovali, že na nedeľňajší útok ich Američania vopred upozornili.

Aj počas prerušenia komunikácie o koordinácii aktivít medzi velením USA a Ruska v oblasti existovali neoficiálne kontakty. Bolo to dôležité pre Washington i Moskvu. Tentoraz je to ale iné. „Zdá sa, že v čase, keď vrcholí boj o východné oblasti Sýrie, Rusko a jeho spojenec – vláda v Damasku – sú rozhodnutí určiť hranice a ich dodržiavanie v sýrskom vzdušnom priestore,“ konštatuje aj politológ Jonathan Marcus.

Mnohí si dnes kladú otázku, či budeme v najbližšej budúcnosti svedkami rusko-amerických vzdušných súbojov nad Sýriou. Odborníci sa zhodujú, že dnes je niečo také možné iba v hollywoodskych filmových „trhákoch“. Dokumentujú to na príklade amerických leteckých útokov počas prepadnutia Iraku. Americké stroje vtedy ničili vo vzduchu, ale väčšinou už na zemi iracké letectvo zo vzdialenosti niekoľko stoviek kilometrov.

„Vzdušné bitky sú už nenávratne minulosťou,“ potvrdil aj britský politológ Justin Bronk z Kráľovského inštitútu pre obranu a bezpečnosť, citovaný portálom Delfi. Podľa neho napokon krajiny na ktoré útočia USA a ich spojenci, neposielajú do vzduchu na obranu svojich cieľov letectvo, pretože vedia, ako sa to môže skončiť. Napriek tomu prezident USA Donald Trump čelí podľa časopisu Times problému. „Chce sa súčasne stiahnuť zo Sýrie a zároveň sa dohodnúť s Ruskom, ale stále rozhodne útočí proti Iránu,“ konštatoval analytik Richard Spencer. Zároveň pripomenul, že Trumpa už upozornili na nemožnosť dosiahnuť oba ciele.

„A tak neprekvapuje, že Sýria aj Rusko si všimli rozpor v Trumpových plánoch a teraz v praxi kontrolujú jeho skutočné zámery,“ dodáva Spencer. Podľa viacerých amerických zdrojov by mal vraj Trump upustiť od náklonnosti hodnotiť každý výsledok cez prizmu víťazstiev a porážok. Tým skôr, že situácia v Sýrii je dnes v slepej uličke. A v prípade „vernosti“ spomínanej logike čakajú Trumpa iba porážky.

© Autorské práva vyhradené

327 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #zostrelenie lietadla