Austrália pozastavila nálety na ciele IS v Sýrii

Austrália pozastavila nálety na ciele militantnej extrémistickej skupiny Islamský štát (IS) v Sýrii. Tento preventívny krok prišiel po tom, ako v nedeľu americká stíhačka zostrelila sýrske bojové lietadlo.

20.06.2017 10:36
debata (8)

Austrálske ministerstvo obrany svoje rozhodnutie potvrdilo v utorok vo vyhlásení, v ktorom uvádza, že „ochrana austrálskych obranných síl sa pravidelne posudzuje v reakcii na celú škálu potenciálneho ohrozenia“. Austrálska armáda má na Blízkom východe šesť stíhačiek, ktoré majú základňu v Saudskej Arábii. Tie robia nálety v Sýrii a Iraku.

Americká stíhačka zostrelila sýrske lietadlo, lebo podľa Pentagonu bombardovalo jednotky bojujúce za Sýrske demokratické sily. Rusko po incidente varovalo USA a uviedlo, že všetky lietadlá či drony na západ od rieky Eufrat patriace k nimi vedenej koalícii bude považovať za nepriateľské ciele.

Varovne sa voči Spojeným štátom vyjadril aj Irán, ktorý je spolu s Ruskom spojencom sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada v bojoch proti IS. Blízkovýchodný štát zas v nedeľu v noci vystrelil niekoľko balistických rakiet na ciele IS vo východnej Sýrii.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Austrália #Islamský štát