ESĽP: Ruský zákon zakazujúci šírenie homosexuálnej propagandy je diskriminačný

Európsky súd pre ľudské práva (ESLP) v utorok vyniesol rozsudok o zákaze propagácie homosexuality medzi mládežou v Rusku. Zákon, ktorý vyšiel v roku 2013, označil súd za diskriminačný voči homosexuálom. Ruské ministerstvo spravodlivosti sa plánuje voči rozhodnutiu odvolať.

20.06.2017 11:32 , aktualizované: 15:36
debata (35)

Súd, so sídlom v Štrasburgu, zákon prešetroval na podnet trojice ruských aktivistov za práva gayov. Sťažovateľom súd priznal odškodnenie a náhradu nákladov vo výške 50-tisíc eur. Súd rozhodol v prospech sťažovateľov v pomere šesť k jednému.

„Samotný účel zákona a spôsob ako je formulovaný a bol aplikovaný v kauzách je diskriminačný a neslúži žiadnemu legitímnemu verejnému záujmu,“ uviedol ESLP vo svojom rozhodnutí. „Zákon podporuje homofóbiu a to je nezlučiteľné s demokratickými hodnotami,“ pokračuje vyjadrenie súdu, čím sa odvoláva na desiaty a štrnásty článok európskej zmluvy.

Ministerstvo spravodlivosti Ruska sa ohradilo proti tomu, že zákon porušuje Európsku zmluvu o ľudských právach. Podľa ruskej ombudsmanky Tatiany Moskalkovovej súd zákon chybne interpretoval, podľa nej zákon nebráni vyjadrovaniu názoru ale propagande.

Zákon zakazuje propagáciu homosexuality z dôvodu jej „nemorálnosti“, pre niektorých ruských zákonodarcov ale nie je dostačujúci. Vo februári bol do parlamentu predložený návrh zákona, ktorý by umožnil trestať osoby otvorene sa hlásiace k homosexualite pätnástimi dňami väzenia. Návrh bol zamietnutý.

Na základe zákonu o propagande homosexuality bola počas jeho platnosti uložená pokuta štrnástim ľudom. Zákon má ochraňovať deti pred homosexuálnym vplyvom, ktorý podľa tvorcov zákonu rozvracia tradičné rodinné hodnoty.

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #ESĽP #LGBTI+