Maďarsko sa ohradilo voči kritike USA k zákonu o mimovládnych organizáciách

Maďarsko sa v utorok ohradilo voči kritike zo strany Washingtonu, ktorý vyjadril znepokojenie v súvislosti s novým maďarským zákonom o mimovládnych organizáciách. Podľa stanoviska amerického ministerstva zahraničných vecí je tento zákon zameraný na strpčenie života mimovládnych organizácií, ktorých finančné zdroje pochádzajú aj zo zahraničia.

20.06.2017 16:59
Hungary Soros University, Michael Ignatieff Foto: ,
Rektor Stredoeurópskej univerzity Michael Ignatieff (v strede).
debata (24)

Maďarská vláda v utorok Washingtonu odkázala, že má nesprávne informácie a zrejme sa nechal uviesť do omylu dezinformačnou kampaňou, za ktorou podľa nej stoja aj organizácie financované americkým filantropom maďarského pôvodu Georgeom Sorosom. Kampaň, ktorá mala spôsobiť, že americká vláda nevie tento problém správne posúdiť, podľa budapeštianskej vlády organizujú „medzinárodné médiá, ktorým výrazne asistujú Sorosove organizácie“.

Zákon o mimovládnych organizáciách, pridávajúci nové povinnosti tým z nich, ktoré sú financované zo zahraničia, prijal maďarský parlament minulý týždeň. Podľa nového zákona musia všetky mimovládne organizácie, ktoré dostávajú zo zahraničia viac ako 26-tisíc dolárov ročne, nahlásiť túto skutočnosť súdu a zverejniť svojich donorov.

Ak to nedodržia, hrozia im vysoké pokuty alebo aj zákaz činnosti. Ďalej zákon vyžaduje od všetkých organizácií, ktoré dostávajú príspevky zo zahraničia, aby túto skutočnosť uvádzali na všetkých písomnostiach a publikáciách zverejnených v tlači alebo na internete.

Maďarský premiér Viktor Orbán začiatkom mesiaca nepriamo priznal, že zákon má byť zameraný najmä proti mimovládnym organizáciám financovaným Sorosom. „V maďarskom verejnom živote je jeden jediný element, ktorý nie je transparentný, a to je sieť Sorosových mimovládnych organizácií,“ vyhlásil Orbán. „Maďarský ľud má právo vedieť, kto reprezentuje koho a za akým účelom,“ dodal maďarský premiér. Soros koncom mája Orbána obvinil, že sa snaží budovať „mafiánsky štát“.

Soros, 86-ročný finančník a filantrop, sa stáva čoraz častejším terčom nacionalistických politikov a ich priaznivcov po celom svete. Tŕňom v oku je im predovšetkým jeho podpora liberalizmu, menšín, utečencov a ľudských práv. Priaznivci konšpiračných teórií ho radi vykresľujú aj ako súčasť finančnej elity, ktorá podľa nich ovláda svet.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #USA #mimovládne organizácie #George Soros