Makarskú riviéru zachránili hasiči

Požiare, ktoré od víkendu ohrozovali Makarsku, Podgoru a Tučepi, tri perly chorvátskeho Jadranu, sú plne pod kontrolou. Pre rádiotelevíziu HRT to v utorok potvrdil oblastný veliteľ požiarnikov pre splitsko-dalmátsku župu Dražen Glavina.

20.06.2017 18:32
Oheň, Makarská riviéra Foto:
Požiar na Makarskej riviére a vyčerpaní hasiči oddychujúci na kraji cesty po jeho uhasení.
debata (2)

„Situácia je uspokojujúca. Hore, v prírodnom parku Biokovo, kam sa hasiči pre nedostupný terén nedostanú, sa ešte dymí, ale pomôžu nám protipožiarne lietadlá,“ dodal.

Podľa Glavinu, ktorý na dvoch frontoch velil operácii 350 hasičov, 75 príslušníkov chorvátskej armády a štyroch špeciálnych vodných bombardérov, si prvé veľké požiare tohtoročnej sezóny vďaka úspešnému zásahu nevyžiadali žiadne ľudské obete. Ľahšie zranenie utrpel len jeden požiarnik. Pred požiarom sa podarilo uchrániť všetky budovy v postihnutej oblasti. Vznietila sa jediná strecha domu, požiarnici ju ale rýchle uhasili.

Rozloha spáleniska je však obrovská. Popolom ľahlo 410 hektárov borovicových lesov, olivových hájov a ďalšieho porastu. „Tri turistické centrá Makarskej rivéry boli preslávené čistou vodou, piesočnatými plážami a hustými borovicovými lesmi. Tie posledné, žiaľ, teraz vypadávajú z trojice znamenitostí, ktorými sa táto oblasť pýši v reklamných brožúrach,“ napísal portál Index.hr.

Požiar vypukol v sobotu pri dedinke Podgora. Polícia preveruje podozrenie, že ho založili svadobčania neopatrnou manipuláciou so zábavnou pyrotechnikou. Neskôr sa začal šíriť druhý požiar od mesta Tučepi k Makarskej. Ten podľa hasičov, na ktorých sa v utorok odvolal denník 24SATA, spôsobil zrejme skrat na elektrickom vedení poškodenom silným vetrom.

Najdramatickejšie chvíle asi desaťtisíc ľudí, prevažne rekreantov, v zasiahnutej oblasti prežívalo v noci na pondelok, keď vietor dosahujúci v nárazoch až 100 kilometrov za hodinu priblížil oheň bezprostredne k zástavbe.

Keď nadránom plamene už oblizovali palmy pred rekreačnými zariadeniami v Tučepi, úrady rozhodli o okamžitej evakuácii hotelov Tamaris, Neptun a Jadran. Asi 800 hostí, medzi nimi aj slovenskí, českí a škandinávski turisti, sa do svojich ubytovacích zariadení mohlo vrátiť už v priebehu dňa, keď hasiči vytlačili požiar do bezpečnej vzdialenosti od Tučepi.

Po troch dňoch úmorného zápasu s plameňmi si požiarnici v utorok už mohli konečne oddýchnuť. Na sociálnych sieťach sa šírili fotografie spiacich hasičov s komentármi, v ktorých im diskutujúci vyslovovali obdiv.

„Sú to skutoční hrdinovia, na ktorých môže byť naše Chorvátsko hrdé,“ povedal pre TV Nova minister obrany Damir Krstičevič, ktorý postihnutú oblasť navštívil a rozhodol, že požiarnikov v prípade potreby posilní ešte ďalších dvesto vojakov. „Situácia je stabilná, a myslím si, že turistický ruch, ktorý je kľúčový pre chorvátske hospodárstvo, sa môže ďalej rozvíjať,“ dodal minister.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #Chorvátsko