USA potvrdili zabitie jedného z vodcov IS

Americká armáda potvrdila smrť vysoko postaveného činiteľa teroristickej organizácie Islamský štát (IS). Náboženský vodca IS Turku Mubarak Binalí bol zabitý pri nálete koaličných jednotiek na východosýrske mesto Majádín 31. mája, oznámilo velenie koaličných jednotiek, ktoré na čele s Američanmi bojuje v Sýrii proti IS.

20.06.2017 21:43
debata (10)

Podľa vyhlásenia koaličných síl, z ktorého citovala agentúra AFP, bol Binalí „blízkym spolupracovníkom“ šéfa IS abú Bakra Bagdádího. Bahrajnský klerik Binalí, ktorý sa často objavoval na propagačných videách IS, figuroval aj na sankčnom zozname USA pre regrutovanie zahraničných bojovníkov pre IS.

Tridsaťdva-ročný Binalí v minulosti napríklad obhajoval zotročovanie a znásilňovanie žien z irackej jezidskej komunity a pomáhal vytvoriť odnož IS v Líbyi. Správy o Binalího smrti sa objavili už začiatkom tohto mesiaca, ale až teraz ju americké velenie koaličných jednotiek oficiálne potvrdilo.

V posledných mesiacoch, keď hnutie Islamský štát stratilo rozsiahle územia dobyté v Sýrii a Iraku v roku 2014, zabili koaličné jednotky či sýrske vládne sily a oddiely ich spojencov niekoľko vysoko postavených členov IS.

Minulý týždeň sa dokonca objavili nepotvrdené správy, že ruské letectvo 28. mája pri nálete na poradu vedenia IS na južnom predmestí sýrskej Rakky zabilo samotného vodcu tejto teroristickej organizácie abú Bakra Bagdádího.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #IS