Na palestínskom území stavia Izrael prvú osadu po dvadsiatich rokoch

Izrael začal v utorok so stavbou novej židovskej osady na palestínskom Západnom brehu Jordánu. Prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter to oznámil izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

20.06.2017 22:31
debata (20)

Okrem toho pripojil aj fotografiu stavebných mechanizmov na mieste, kde nová osada vznikne. Ako Netanjahu dodal, je preňho privilégiom byť premiérom, za ktorého vlády vznikne nová židovská osada. „Ako som sľúbil, v utorok sa začali pozemné práce v súvislosti s budovaním novej komunity pre osadníkov z Amony. Po desaťročiach mám privilégium byť premiérom, ktorý vybuduje novú komunitu,“ napísal Netanjahu. Amona bola židovská osada na Západnom brehu Jordánu, ktorú museli osadníci opustiť po tom, ako izraelský Najvyšší súd rozhodol o tom, že je nelegálna.

Predchádzajúce izraelské vlády sa stavať nové osady na palestínskych územiach nepodujali a ani ich stavbu nepodporovali – predovšetkým zo strachu, aby tým nevyvolali eskaláciu napätia medzi Izraelom a Palestínčanmi. Tí považujú Západný breh Jordánu za svoje územie a chcú na ňom vybudovať samostatný palestínsky štát.

Medzinárodné spoločenstvo je v tejto otázke zdržanlivé, rozhodne však doteraz odmietalo osadnícke aktivity Izraela. Čiastočne by sa to mohlo zmeniť nástupom Donalda Trumpa na post amerického prezidenta. Trump totiž v predvolebnej kampani signalizoval, že bude v tejto otázke viac naklonený osadníckym aktivitám než jeho predchodca Barack Obama.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Benjamin Netanjahu #výstavba osád