Hlavný Macronov spojenec Bayrou abdikoval na post ministra spravodlivosti

Francúzsky minister spravodivosti François Bayrou z Demokratického hnutia (MoDem) abdikoval na svoju funkciu. Dôvodom sú obvinenia z toho, že strana použila prostriedky z EÚ na zaplatenie pracovníkov strany. Ide už o štvrtého ministra, ktorý v rámci francúzskej vlády rezignoval.

21.06.2017 10:03 , aktualizované: 12:49
François Bayrou Foto: ,
Francois Bayrou, francúzsky centristický politik a líder Demokratického hnutia (MoDem), abdikoval na post ministra spravodlivosti.
debata (12)

Strana MoDem je podľa portálu BBC blízkym spojencom hnutia nového francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona Republika vpred(REM).

Prvou zo strany MoDem, ktorá rezignovala pre vyššie uvedené obvinenia, bola ministerka obrany Sylvia Goulardová. Tá abdikovala v utorok. Po Bayrouvom oznámení o rezignácii urobila rovnaký krok aj posledná tretia ministerka z MoDem Marielle de Sarnezová, ktorej portfólio boli európske záležitosti.

François Bayrou ohlásil, že bližšie informácie podá na stredajšej tlačovej konferencii o 17:00.

Macron MoDem nepotrebuje

Podľa hovorcu francúzskej vlády Christopha Castanera rozhodnutie ministrov odísť z vlády „veci uľahčí“. Macronovo hnutie REM nepotrebuje v parlamente podporu MoDem, s ktorým išlo do volieb v spojenectve. Poslanci REM obsadili po voľbách v 577-člennom Národnom zhromaždení 308 kresiel, MoDem 42. Novú podobu vlády by mal premiér Édouard Philippe predstaviť ešte v stredu večer. Či v nej zasadnú aj nejakí zástupcovia MoDem, zatiaľ nie je jasné.

Bayrou pred dvoma týždňami predstavil návrh zákona o morálke a etike v politike, ktorý Macron sľuboval pred voľbami s cieľom vyčistiť domácu politickú scénu. Vláda v ňom chce zakázať ministrom a poslancom zamestnávať členov rodiny, okrem iného v reakcii na aféru neúspešného prezidentského kandidáta Françoisa Fillona.

Vo francúzskej vláde, ktorá cez víkend po parlamentných voľbách podľa tradície podala demisiu, už nebude ani minister pre územnú súdržnosť Richard Ferrand, ktorý je podozrivý, okrem iného z majetkových trestných činov a z nepoctivého jednania. Na Macronovo želanie sa ale ujme vedenia poslaneckého klubu hnutia REM v Národnom zhromaždení.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Emmanuel Macron #François Bayrou