Požiar, ktorý pripravil o život 64 ľudí, je už takmer pod kontrolou

Hasičom sa už takmer úplne podarilo dostať pod kontrolu požiar v oblasti Pedrógao Grande v centrálnom Portugalsku, ktorý cez víkend pripravil o život 64 ľudí. Informoval o tom v stredu v Lisabone hovorca portugalského Úradu civilnej ochrany Vitor Vaz Pinto.

21.06.2017 15:38
debata (2)

Na postihnutom území, vzdialenom asi 150 kilometrov na sever od Lisabonu, ešte stále zasahuje 1200 hasičov, no ich hlavnou úlohou je momentálne snaha zaistiť, aby sa požiar už opätovne nerozhorel.

Hasičom v posledných hodinách pomohla aj príroda – teploty sú o niečo nižšie ako v minulých dňoch, keď sa cez deň často vyšplhali aj cez 40 stupňov Celzia, a čo je ešte podstatnejšie, utíšil sa vietor, ktorý predtým výrazne prispieval k šíreniu požiaru.

Portugalská ekologická mimovládna organizácia Quercus začiatkom týždňa obvinila vládu, že za vznik požiaru môžu čiastočne aj jej zlé rozhodnutia z minulých desaťročí. V prvom rade to, že na väčšine územia krajiny sa podporovali a vysádzali eukalyptové porasty, ktoré síce veľmi dobre odolávajú suchu, ale zároveň aj dobre horia.

Médiá takisto kritizovali aj rozhodnutie záchranárov, ktorí podľa niektorých informácií neskoro uzatvorili prístup na cestu, na ktorej prišlo v automobiloch o život až 47 ľudí. Väčšina z nich zomrela udusením. Medzi obeťami sú aj najmenej štyri deti. Ďalšie desiatky ľudí vrátane zasahujúcich hasičov utrpeli zranenia.

Objavili sa aj informácie o údajnom páde a výbuchu jedného zo zasahujúcich lietadiel, tieto správy však portugalské úrady neskôr popreli. Pátrací ani záchranný tím v oblasti nenašli žiaden vrak a hasičom žiadne lietadlo nechýba.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Portugalsko #požiar