Kráľovná o brexite. Vo farbách EÚ

Tentoraz to nebolo s kráľovskou pompou. Britská kráľovná Alžbeta II., ktorá otvorila zasadnutie novozvoleného parlamentu, neprišla ako tradične na koči, ale v aute. Na hlave nemala korunu, ale klobúk. Navyše - modrý klobúk so žltými bodkami, ktorý podľa mnohých Britov nápadne pripomínal európsku vlajku. Nič to však nemení na tom, že menšinová vláda premiérky Theresy Mayovej pripravuje krajinu na odchod z EÚ.

21.06.2017 16:07 , aktualizované: 18:37
alžbeta II., britská kráľovná, kráľovná, Foto: ,
Modrý klobúk kráľovnej spôsobil vášnivé debaty o jej postoji k EÚ a brexitu.
debata (20)

„Prioritou mojej vlády je zabezpečiť najlepšiu možnú dohodu pre odchod krajiny z EÚ. Moja vláda sa bude snažiť udržať hlboké a špeciálne partnerstvo s európskymi spojencami a vytvárať nové obchodné vzťahy po celom svete,“ čítala kráľovná v prejave, ktorý napísala vláda.

Tentoraz predstavila legislatívny plán na najbližšie dva roky, keďže na budúci rok sa tradičný prejav pre vyjednávania podmienok brexitu neplánuje.

S brexitom súvisí približne tretina návrhov zákonov, o ktorých bude v najbližších mesiacoch rokovať britský parlament. Okrem rušenia zákona, ktorým kedysi vstúpila Británia do vtedajšieho Európskeho hospodárskeho spoločenstva, sa pripravujú osobitné zákony, ktoré sa budú zaoberať viacerými oblasťami.

Avizovaný colný a obchodný zákon môže podľa denníka Guardian vyvolať odpor časti poslancov, ktorí sú proti tzv. tvrdému brexitu a odchodu Británie z colnej únie.

Londýn pripravuje aj nový imigračný zákon, ktorým chce obmedziť prisťahovalectvo a voľný pohyb ľudí z EÚ. To bola aj jedna z hlavných tém kampane pred referendom o brexite a Mayová trvá na tomto obmedzení aj za cenu straty prístupu na spoločný trh.

Ďalšie návrhy zákonov sa týkajú jadrovej bezpečnosti, rybolovu a poľnohospodárstva. V súvislosti s poľnohospodár­stvom denník Guardian poznamenal, že po vystúpení z EÚ prídu britskí farmári o dotácie z EÚ. Vláda teraz síce avizovala vytvorenie systému podpory farmárov, ale nepovedala takmer nič o tom, ako bude fungovať a s akou sumou sa v ňom ráta.

Podľa agentúry AFP prejav zaujal aj z hľadiska toho, čo v ňom nebolo. Chýbala napríklad zmienka o návšteve amerického prezidenta Donalda Trumpa. Úrad premiérky to zdôvodnil tým, že zatiaľ nebol dohodnutý presný termín návštevy.

Britské médiá však uviedli, že Trump sa zatiaľ do Londýna neponáhľa aj preto, že by ho nečakalo vľúdne prijatie a prípadné demonštrácie proti nemu by narušili britsko-americké vzťahy.

V prejave však neboli ani mnohé zámery, ktoré konzervatívci sľubovali vo svojom predvolebnom programe. Po predčasných parlamentných voľbách, v ktorých stratili parlamentnú väčšinu, upustili napríklad od kontroverznej platby za starostlivosť o starších, ktorá v Británii dostala prívlastok daň z demencie. Na druhej strane po nedávnych teroristických útokoch v Manchestri a Londýne vláda avizovala prehodnotenie protiteroristickej stratégie.

Podľa opozície je však celkovo vládny program dosť „tenký“, ak sa odhliadne od zákonov, ktoré sa týkajú brexitu.

Legislatívny plán vlády, ktorý predniesla kráľovná, sa bude schvaľovať v parlamente na budúci týždeň. Konzervatívcom chýba do väčšiny v parlamente osem poslancov, a preto je vláda odkázaná aj na podporu severoírskej Demokratickej unionistickej strany. Rokovania so severoírskymi unionistami sa však stále neuzavreli.

Podľa britských médií unionisti žiadajú dve miliardy libier do zdravotníctva a infraštruktúry v Severnom Írsku, detaily rokovaní však nie sú známe.

Viacerí pozorovatelia však varovali, že aj keď sa konzervatívcom podarí dohodnúť sa s unionistami, konzervatívci budú mať spolu s desiatimi poslancami za severoírsku stranu stále len krehkú väčšinu. Aj preto viacerí opoziční poslanci označujú Mayovú za „dočasnú premiérku“.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Alžbeta II. #Brexit