Anglikánska cirkev priznala, že sa snažila ututlať zneužívanie detí

Arcibiskup z Canterbury vo štvrtok priznal, že anglická cirkev pomáhala zamiesť pod koberec dlhodobé sexuálne zneužívanie chlapcov a mladých mužov zo strany jedného z jej biskupov. Informovala o tom agentúra AP.

22.06.2017 15:17
debata (1)

Arcibiskup Justin Welby, ktorý je najvyššie postaveným duchovným v anglikánskej cirkvi, urobil toto vyhlásenie pri príležitosti zverejnenia správy o prípade niekdajšieho biskupa Petera Balla. Ten má teraz 85 rokov.

Biskupa Balla uväznili v októbri 2015 na 36 mesiacov, keď priznal, že v 70. až 90. rokoch zneužil 18 chlapcov a mladých mužov vo veku 17 až 25 rokov. Prepustený bol po 16 mesiacoch tento rok vo februári.

Zverejnená správa kritizuje okrem iného bývalého arcibiskupa z Canterbury Georgea Careyho, ktorý duchovný úrad zastával v rokoch 1991 až 2002. Cirkev pod jeho vedením podľa správy nedokázala mnoho rokov patrične reagovať na zneužívanie. Samotný Carey podľa správy dostal po Ballovom prvom zadržaní v roku 1992 sedem listov s informáciami o zneužívaní, ktoré ale neodovzdal polícii.

Welby sa vo štvrtok v mene cirkvi znovu ospravedlnil všetkým Ballovým obetiam a vyjadril ľútosť, že cirkev v minulosti nebola schopná pomôcť tým, ktorí mali odvahu a o činoch, ktorých sa na nich biskup dopustil, začali hovoriť.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #cirkev #sexuálne zneužívanie detí