Kauza Hitlerovho rodného domu je na rakúskom Ústavnom súde

Rakúsky Ústavný súd začal vo štvrtok vo Viedni pojednávanie v kauze vlastníctva rodného domu Adolfa Hitlera. Dom v centre mesta Braunau am Inn pri hraniciach s Nemeckom, kde sa neskorší vodca nacistického Nemecka v roku 1889 narodil, patrí v súčasnosti dôchodkyni Geraldine Pommer, ktorá sa ho odmieta vzdať.

22.06.2017 15:24
Hitlerov rodný dom, Adolf Hitler, Hitler,... Foto: ,
Hitlerov rodný dom.
debata

Štát chce, naopak, nehnuteľnosť získať pod svoju správu, aby ju mohol zmeniť na centrum na pomoc postihnutým. Prvoradým cieľom je zmeniť dom do takej podoby, aby prestal slúžiť ako pútnické miesto pre Hitlerových obdivovateľov či zberateľov senzácií.

Ústavný súd vo štvrtok začína rokovať o sťažnosti majiteľky domu, ktorá tvrdí, že rozhodnutie o vyvlastnení pozemku, ku ktorému Rakúsko pristúpilo, je protiústavné. Štát sa k vyvlastneniu odhodlal po dlhých rokoch naťahovania sa s majiteľkou, ktorá dom odmietala predať.

Pommerovej právny zástupca Gerhard Lebitsch vo štvrtok ešte pred začiatkom pojednávania vyhlásil, že ponuky na odkúpenie domu zo strany rakúskeho štátu boli podľa jeho klientky príliš nízke, a položil si rečnícku otázku, prečo sa štát pokúša pozemok vyvlastniť až teraz, „keď ho mohol zneutralizovať už pred päťdesiatimi alebo šesťdesiatimi rokmi“.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #Adolf Hitler