Fico očakáva po nemeckých voľbách tornádo

Takmer všetko, čo Európsku úniu tlačí, sa ocitlo na stole jej lídrov. Na štvrtkovom summite EÚ v Bruseli  hovorili o otázkach migrácie, obrany a bezpečnosti. Ale aj o ekonomike či začiatku rokovaní o brexite. Na vrcholnej schôdzke, ktorá bude v piatok pokračovať, sa za Slovensko zúčastnil premiér Robert Fico.

22.06.2017 15:44 , aktualizované: 19:06
debata (19)

Celý summit sa začal práve diskusiou o vnútornej bezpečnosti, v rámci ktorej vystúpili aj britská premiérka Theresa Mayová a francúzsky prezident Emmanuel Macron. Pre nového vládcu Elyzejského paláca to bol prvý summit EÚ.

Francúzsko a Britániu za posledné roky zasiahli viaceré teroristické útoky. A len v utorok večer bol svedkom pokusu o atentát Brusel. Polícia zastrelila útočníka, ktorý sa neúspešne pokúsil odpáliť na hlavnej stanici v belgickej metropole.

Bezpečnosť a obrana sú témy, na ktorých bude s veľkou pravdepodobnosťou stáť časť ďalšej integrácie únie. Budúcnosť debaty o budúcnosti EÚ má totiž aj tento charakter.

"Pripravenosť krajín preukázať určitú mieru vojenskej spôsobilosti môže byť prvým základom pri vytváraní jadra,“ uviedol Fico.

"Nie sme proti diskusiám o európskej armáde, ale to by si vyžadovalo otváranie základných zmlúv. Ale už dnes v nich máme iniciatívu, ktorá sa volá PESCO. Je to posilnená spolupráca v oblasti armády. Krajiny budú pravdepodobne musieť do konca roka povedať, či o to majú záujem a akým spôsobom by prispeli. Práve vonkajšia bezpečnosť môže byť prvým pilierom hlbšej integrácie krajín okolo eura,“ povedal premiér.

Diskusia o možných scenároch ďalšieho usporiadania EÚ sa podľa Fica naplno rozbehne po nemeckých parlamentných voľbách. Predseda vlády tvrdí, že sa naštartuje nemecko-francúzsky motor a príde tornádo.

"Uvoľnia sa ruky nemeckým politikom. Už nebudú v kampani. Krajiny, ktoré majú euro, silné štáty ako Francúzsko a Nemecko, budú robiť všetko pre to, aby zmenili euro z politického projektu na skutočne ekonomický. Bude si to vyžadovať veľmi hlbokú integráciu. To je to jadro. Buď chceme mať v rukách vidličku a nôž, alebo byť porciou na tanieri. O tomto bude EÚ v krátkom čase,“ povedal Fico.

Podľa premiéra sa pravdepodobne zintenzívni aj diskusia o migrácii. "Máme tam však jasnú pozíciu. Chceme prispieť, sme za solidaritu, chceme dať viac ľudí, peňazí, techniky. Ale nechceme, aby nám nejaký štát alebo úradníci hovorili, ako má solidarita vyzerať,“ povedal Fico.

"Myslím, že všetci len čakáme na nemecké voľby, a po nich budeme múdrejší, čo sa týka vízie pre EÚ,“ reagoval pre Pravdu Tomas Janeliunas, expert na medzinárodné vzťahy z Vilniuskej univerzity.

"Podnety prídu z tandemu Merkelová-Macron. Verím, že práve takéto osobné líderstvo, nie nejaký byrokratický prístup, môže viesť k hľadaniu kompromisov pri zohľadňovaní rôznych záujmov v EÚ. A, samozrejme, proces brexitu, prezident Donald Trump, faktor Turecka a migrácia podčiarkujú potrebu prijímať bezodkladné rozhodnutia,“ uviedol Janeliunas.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #summit