Katar má ultimátum. Koniec stykov s Iránom, uzavretie al-Džazíry

Prerušenie diplomatických väzieb s Iránom, zastavenie vysielania televízie al-Džazíra a okamžité uzavretie tureckej vojenskej základne v krajine žiadajú od Kataru Saudská Arábia a ďalšie znepriatelené krajiny. Podľa agentúry AP to vyplýva zo zoznamu požiadaviek, ktorý v piatok blokádou postihnutý Katar dostal prostredníctvom Kuvajtu. Na naplnenie vôle svojich kritikov má Katar desať dní.

23.06.2017 05:20
debata (58)

Katar musí v danom termíne splniť všetky požiadavky. S Tureckom, ktoré je členom NATO, má tiež prerušiť vojenskú spoluprácu. Zároveň sa od neho očakáva vyplatenie nespresnenej kompenzácie. AP uviedla, že zoznam požiadaviek dostala od jedného zo štátov zúčastnených na spore. Saudská Arábia, Egypt, Bahrajn a Spojené arabské emiráty 5. júna prerušili s Katarom diplomatické styky aj dopravné spojenie. K podobným postihom neskôr siahli aj ďalšie krajiny ako Jordánsko a Jemen a teraz už Katar izoluje viac ako desať blízkovýchodných aj afrických štátov.

Televízne štúdio spravodajskej televízie... Foto: SITA/AP, Osama Faisal
Al-Džazíra, Katar Televízne štúdio spravodajskej televízie al-Džazíra v katarskej Dohe. Uzavretie televízie je jednou z požiadaviek ultimáta Kataru.

Skupina kritizujúca Katar tvrdí, že malá, ale bohatá krajina podporuje radikálne islamistické skupiny ako Moslimské bratstvo či palestínsky Hamas. Zároveň vraj napomáha šíitskemu Iránu, ktorý je hlavným regionálnym rivalom sunnitskej Saudskej Arábie.

Katar obvinenia popieral a tvrdil, že blokáda je porušením medzinárodného práva. Katarský minister zahraničných vecí šejk Muhammad bin Abdar Rahmán Sanie už skôr oznámil, že krajina kvôli tlaku svoju zahraničnú politiku nezmení. Rokovania o ukončení sporu sa okrem Kuvajtu snažia sprostredkovať aj Turecko, Maroko, Pakistan či Francúzsko.

Ankara nedávno odsúhlasila posilnenie svojej vojenskej posádky v Katare, kde približne 150 tureckých vojakov pôsobí na základe dohody z roku 2014. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan zároveň označil blokádu Kataru za neprijateľný trest smrti a odsúdil ju ako „nehumánnu a proti islamským hodnotám“.

Americké ministerstvo zahraničnýh vecí pred dvoma dňami vyjadrilo rozpaky nad tým, že štáty izolujúce Katar stále nepredložili zoznam svojich požiadaviek. Šéfdiplomat USA Rex Tillerson vyhlásil, že dúfa, že budú „rozumné a uskutočniteľné“.

Podľa niektorých analytikov sa skupine okolo Rijádu nepáči asertívna a otvorená politika Kataru. „Saudská Arábia chce zostať hlavným hráčom v Perzskom zálive,“ domnieva sa Ajham Kamal z poradenskej agentúry Eurasia Group. Za sporom je aj katarská televízia Al-Džazíra, ktorá kritizuje autoritárske vedenie niektorých arabských krajín. Saudská Arábia a Jordánsko už pobočky tejto televízie uzavreli.

58 debata chyba
Viac na túto tému: #Katar