Lídri únie sa dohodli na posilnení obrany aj presadení dohody o klíme

Prezidenti a premiéri krajín Európskej únie sa vo štvrtok večer v Bruseli rozhodli posilniť spoluprácu EÚ v obrannej oblasti, uzniesli sa na polročnom predĺžení hospodárskych sankcií voči Rusku a potvrdili odhodlanie presadiť globálnu klimatickú dohodu z Paríža. Diskusia prvého dňa summitu sa nakoniec točila hlavne okolo nedávno začatých vyjednávaní o odchode Veľkej Británie z bloku.

23.06.2017 05:38
debata (4)

Summit, ktorý sa podľa šéfa týchto stretnutí Donalda Tuska konal v optimistickejšej atmosfére než podobné schôdzky z predchádzajúcich mesiacov, odštartoval diskusiou o prehlbovaní spolupráce v obrane a bezpečnosti.

zväčšiť Summit lídrov štátov Európskej únie, Brusel,... Foto: Reuters, John Thys
summit EÚ Summit lídrov štátov Európskej únie, Brusel, 22. 6. 2017

Prezidenti a premiéri potvrdili štart hlbšej obrannej spolupráce tých krajín, ktoré majú o vec záujem. Do troch mesiacov by malo byť jasnejšie, čo sa presne bude organizovať. Novým spôsobom má byť financované prípadné nasadenie únijných bojových skupín.

Potvrdená bola vo štvrtok aj snaha o rýchle dokončenie niekoľkých databáz a systémov, ktoré majú zlepšiť schopnosť EÚ kontrolovať, kto prichádza a odchádza z únie, či kto má o cestu do únie záujem.

Únia chce presadzovať klimatickú dohodu

Na pracovnej večeri sa lídri zaoberali vzťahmi s USA či Čínou. Následne opäť zdôraznili odhodlanie únie úplne, rýchlo a s partnermi presadiť parížsku klimatickú dohodu z roku 2015.

Odmietnutím dohody s prezidentom USA Donaldom Trumpom Washingtonu odkázali, že o tomto dokumente sa znovu rokovať nebude.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Emmanuel Macron informovali o situácii na východe Ukrajiny. Následne summit rozhodol o predĺžení hospodárskych sankcií voči Rusku o pol roka. Sankcie, ktoré únia zviazala s presadením mierových dohôd z Minska, tak budú platiť najmenej do konca januára 2018.

Mayová predstavila plán pre občanov EÚ

Britská premiérka Theresa Mayová potom svojich kolegov zoznámila s rámcovou podobou britského návrhu, ako po brexite zachovať práva únijných občanov v krajine a Britov v EÚ. Podľa diplomatov sa o návrhu, ktorý nemecká kancelárka Angela Merkelová pred novinármi označila za dobrý štart, následne vôbec nehovorilo. Dvadsaťsedem krajín čaká, až Londýn vec ako takú v pondelok predloží únijnému rokovaciemu tímu.

Už bez Mayovej potom premiéri a prezidenti diskutovali o začatých rokovaniach s vyjednávačom EÚ Michelom Barnierom. O mesiac odsunuli termín rozhodnutia o tom, kam sa z Londýna po brexite premiestni dve únijnej agentúry.

V piatok čaká summit diskusia o migrácii a vlečúcej sa snahe o reformu európskeho azylového systému a tiež debata o hospodárskej problematike a medzinárodnom obchode.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #summit EÚ