Hľadá sa poslušný rumunský premiér

Najmocnejší muž Rumunska Liviu Dragnea má tri dni na to, aby hlave štátu ponúkol nového premiéra. Toho doterajšieho, Sorina Grindeana, ktorého líder sociálnych demokratov (PSD) začiatkom tohto roka sám presadil na čelo vlády, v parlamente podrazil.

23.06.2017 09:00
Rumunsko, Sorin Grindeanu Foto: ,
Grindeanov (na fotografii) kabinet sa síce začiatkom februára pokúsil vládnym nariadením dekriminalizovať niektoré korupčné trestné činy, pod tlakom státisícových protivládnych demonštrácií však bol nútený dekrét odvolať.
debata (1)

V bezprecedentnom hlasovaní o odvolaní vlastnej vlády vyslovili poslanci Grindeanovmu kabinetu nedôveru. Podarilo sa to iba tesnou väčšinou, aj to vďaka pomoci reprezentantov národnostných menšín, keďže viacerí poslanci sociálno-demokratickej a sociálno-liberálnej koalície potopiť vládu odmietli.

Šéf PSD návrh na odvolanie kabinetu zdôvodnil jeho údajnými slabými výsledkami pri uskutočňovaní ambiciózneho vládneho programu. Opozícia však za Dragneovým nezvyčajným ťahom vidí jeho nespokojnosť s mierou lojality premiéra. Toho si podľa nej vybral v nádeji, že bude jeho bábkou, predseda vlády sa však začal správať čoraz samostatnejšie. Nenaplnil ani očakávania svojej strany na zmiernenie prísnych protikorupčných zákonov, pre ktoré má PSD vo väzení desiatky bývalých členov vlády, poslancov, senátorov i starostov.

Grindeanov kabinet sa síce začiatkom februára pokúsil vládnym nariadením dekriminalizovať niektoré korupčné trestné činy, pod tlakom státisícových protivládnych demonštrácií, najmasovejších od pádu režimu komunistického diktátora Nicolae Ceaušesca, však bol nútený dekrét odvolať. „Dragneovi ide iba o jedno – novelu protikorupčných zákonov, ktorá by mu umožnila stať sa premiérom,“ povedal pre agentúru AFP analytik Alin Teodorescu, bývalý člen PSD.

Dragnea by novú vládu najradšej zostavil osobne. Od prezidenta Klausa Iohannisa však s poverením rátať nemôže. Iohannis, ktorý vzišiel z centristickej opozície, mu ho odoprel už po decembrových parlamentných voľbách, v ktorých PSD suverénne zvíťazila. Lídra najsilnejšej strany, ktorý sa musel uspokojiť s kreslom šéfa dolnej komory parlamentu, podľa hlavy štátu diskvalifikuje skutočnosť, že pre zmanipulované referendum z roku 2012 má záznam v registri trestov a čelí aj ďalšiemu procesu pre zneužitie právomocí.

Iohannis, ktorý je momentálne na summite EÚ, z Bruselu odkázal, že na konzultáciách, zvolaných na pondelok, od sociálnych demokratov očakáva „platný“ návrh na post predsedu vlády. „Nezmenil som svoj postoj k integrite premiéra,“ citoval ho portál BalkanInsight.

Grindeanu v stredu poslancov upozornil, že ak mu vyslovia nedôveru, výrazne to oslabí sociálnu demokraciu. „Každým hlasom, ktorý odovzdáte proti tejto vláde, PSD riskuje stratu postu predsedu vlády. Neexistuje žiadna záruka, že prezident Iohannis vymenuje ďalšieho člena PSD na moje miesto,“ citoval ho spravodajský portál BBC. Odvolávaný premiér tak pripomenul situáciu z januára, keď Iohannis po tom, čo odmietol poveriť zostavením vlády Dragneu, neschválil ani jeho prvú nominantku Sevil Shhaidehovú. Šéfovi strany bezvýhradne oddaná ministerka miestneho rozvoja sa tak nestala prvou ženou a moslimkou na poste šéfa rumunskej vlády. Dragnea bol napokon nútený post ponúknuť regionálnemu politikovi Grindeanovi, proti ktorému prezident nemal námietky.

Grindeanu tvrdí, že Dragnea hľadá na post premiéra čo najposlušnejšieho adepta. „Je jedno, kto prevezme môj post, Dragnea mu nedovolí vykonávať funkciu predsedu vlády,“ varoval podľa BBC.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rumunsko #Sorin Grindeanu #Liviu Dragnea