Arabské krajiny zverejnili zoznam požiadaviek na ukončenie blokády

Arabské krajiny, ktoré začiatkom júna zmrazili akékoľvek styky s Katarom, zverejnili vo štvrtok zoznam požiadaviek na ukončenie blokády.

23.06.2017 10:43
Katar, Dauha Foto: ,
Metropola Dauha v Katare.
debata (7)

Trinásťbodový zoznam Katarčanom odovzdal Kuvajt, vystupujúci v kríze ako mediátor. Agentúra Associated Press získala jeho kópiu v arabčine od jednej z krajín, ktoré sú zainteresované v konflikte.

Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty, Egypt, Bahrajn a Jemen obvinili Katar z podpory teroristických skupín na celom Blízkom východe, vrátane palestínskeho Hamasu či buniek napojených na al-Káidu. Všetkých päť krajín následne zmrazilo s Katarom akékoľvek styky, vyzvalo svojich občanov, aby sa vrátili z tohto emirátu domov a pohrozilo väzením alebo pokutou každému, kto by tieto nariadenia kritizoval.

Aktuálne dali štyri z týchto krajín (Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty, Egypt a Bahrajn) Kataru 10 dní na to, aby prijal ich požiadavky. Dauha zatiaľ na žiadosť o reakciu od AP nereagovala, no agentúra upozorňuje, že na zozname sú aj požiadavky, o ktorých sa Katar už dávnejšie vyjadril, že neprichádzajú do úvahy, ako napríklad zrušenie spravodajskej televízie al-Džazíra. Katarská vláda tiež s krajinami odmieta vyjednávať, kým neukončia blokádu. Požiadavky zároveň môžu podľa AP vyvolať námietky zo strany Kataru, že susedné krajiny sa pokúšajú zasahovať do ich suverénnych záležitostí.

Zoznam požiadaviek ako ho zverejnila agentúra AP:

  • Ukončiť diplomatické styky s Iránom a zavrieť všetky diplomatické misie v krajine. Vyhostiť členov Iránskej revolučnej gardy a prerušiť všetky spoločné vojenské operácie s Iránom. Povolená bude len taká obchodná spolupráca, ktorá neporušuje americké a medzinárodné sankcie.
  • Prerušiť všetky styky s „teroristickými organizáciami“, konkrétne s Moslimským bratstvom, Islamským štátom, al-Káidou a libanonským Hizballáhom. Oficiálne tieto organizácie označiť za teroristické.
  • Zrušiť al-Džazíru a jej pobočky.
  • Zrušiť médiá, ktoré Katar priamo či nepriamo financuje, ako Arabi21, Rassd, Al Araby Al-Jadeed a Middle East Eye.
  • Okamžite zrušiť prítomnosť tureckých vojenských síl v Katare a ukončiť vojenskú spoluprácu s Tureckom na území Kataru.
  • Ukončiť financovanie jednotlivcov, skupín alebo organizácií, ktoré Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty, Egypt, Bahrajn, Spojené štáty americké a ďalšie krajiny označili za teroristické.
  • Vydať teroristov a hľadaných jednotlivcov zo Saudskej Arábie, Spojených arabských emirátov, Egypta a Bahrajnu ich domovským krajinám. Zmraziť ich majetok a poskytnúť požadované informácie o ich pobyte, pohybe a financiách.
  • Ukončiť zasahovanie do vnútorných záležitostí suverénnych krajín. Prestať udeľovať občianstvo hľadaným osobám zo Saudskej Arábie, Spojených arabských emirátov, Egypta a Bahrajnu. Odňať existujúce občianstvo takýmto osobám v prípadoch, keď to porušuje zákony daných krajín.
  • Ukončiť všetky kontakty s politickou opozíciou v Saudskej Arábii, Spojených arabských emirátoch, Egypte a Bahrajne. Odovzdať všetky materiály dokumentujúce kontakty a podporu týchto skupín.
  • Zaplatiť kompenzácie za straty na životoch a majetku, ktoré v uplynulých rokoch spôsobila katarská politika. Suma sa dohodne v spolupráci s Katarom.
  • Vyrovnať sa vojensky, politicky, spoločensky a ekonomicky s ostatnými krajinami Perzského zálivu, v súlade s dohodou uzavretou v roku 2014 so Saudskou Arábiou.
  • Súhlasiť s požiadavkami do desiatich dní od doručenia Kataru, inak sa zoznam stane neplatným. Dokument neuvádza, čo krajiny spravia, ak sa Katar odmietne podrobiť.
  • Súhlasiť počas prvého roka s pravidelnými mesačnými kontrolami dodržiavania požiadaviek, v druhom roku každého štvrť roka. Nasledujúcich 10 rokov bude Katar monitorovaný raz ročne.
7 debata chyba
Viac na túto tému: #Katar #blokáda #arabské krajiny