Podľa britskej vlády požiarnym testom nevyhovelo 27 bytových blokov

Britské úrady v piatok začali preventívnu evakuáciu zo štyroch výškových domov na severe Londýna, v ktorých identifikovali rovnaké horľavé obloženie ako vo vyhorenom dome s ôsmimi desiatkami obetí. Ešte v piatok večer opustili ľudia 650 bytov, niektorí obyvatelia sa však zdráhajú odísť. Vláda oznámila, že v rozsiahlej oblasti Anglicka nevyhovelo protipožiarnym testom 27 výškových obytných blokov.

24.06.2017 08:14 , aktualizované: 14:40
londýn, požiar, evakuacia Foto: ,
debata (12)

Obyvatelia evakuovaných domov hovoria o hneve i strachu pre opatrenia, ktoré sa týkajú takmer 4 000 ľudí. Pôvodne malo byť v Camdene evakuovaných 800 bytov v piatich bytových domoch, neskôr jeden blok ušetrený a obyvatelia sa mohli vrátiť. Podľa zdôvodnenia úradov je menší a má „niekoľko iných konštrukčných prvkov“.

Testami neprešlo 27 bytov

Camdenská radnica uviedla, že z piatich uvedených domov odoberú nevyhovujúcu tepelná izolácia, ktorá prispela k rýchlemu šíreniu požiaru, namiesto aby oheň zastavila. Obavy sú však okrem toho spojené aj s izoláciou plynového potrubia vedeného do bytov a s protipožiarnymi dverami.

Ministerstvo pre obce a miestnu správu oznámilo, že protipožiarnym testom v Anglicku neprešlo obloženie 27 výškových domových blokov. Ide o údaj z oblasti vymedzenej Londýnom, Manchesterom a Plymouthom.

Evakuovali ľudí zo štyroch bytových blokov

Evakuácia 650 bytov štyroch bytových blokov prebehla ešte v piatok večer. Odísť však odmietlo 83 obyvateľov. Starostka Camdenu Georgia Gouldová k tomu poznamenala, že tento problém musia vyriešiť hasiči.

Michelle Urquhartová, ktorá býva v jednom z domov, kde bola nariadená evakuácia, uviedla, že ju miestne úrady vo štvrtok informovali o tom, že sa situácia rieši. Ďalšie obyvateľka evakuovaného domu Shirley Philipsová povedala, že bola nútená dom opustiť bez upozornenia. „Prečo s evakuáciou čakali do ôsmej večer? Kam si myslia, že máme ísť?,“ dodala.

Televízna stanica Sky News zverejnila rozhovor s evakuovaným vozičkárom Abdulom. Ten povedal, že pre neho nebolo zabezpečené lôžko v hoteli a musí spať na nafukovacom matraci.

Obecná rada štvrte oznámila, že pre evakuovaných zatiaľ zabezpečila 270 hotelových izieb. Okrem toho pre príjem týchto ľudí vytvorili dve núdzové centrá. „Nabádame obyvateľov, aby, ak môžu, zostali u priateľov alebo príbuzných. Tomu, u koho to nebude možné, zaistíme ubytovanie,“ citoval oznámenie radnice spravodajský web BBC.

Opravy môžu trvať mesiac

Georgia Gouldová, ktorá stojí na čele londýnskej štvrti Camden, oznámila, že opravy domov, z ktorých boli evakuovaní ľudia, môžu trvať až štyri týždne. Neskôr v rozhovore pre rozhlas uviedla, že sa opatrenie týka takmer 4 000 osôb.

Londýnsky starosta Sadiq Khan oznámil, že „vzhľadom na konkrétne podmienky, bola evakuácia nutná“. Britská premiérka Theresa Mayová na twitteri napísala, že myslí na evakuovaných.

Úrady ku kroku pristúpili po bezpečnostnej kontrole budov. Po nej oznámili, že nemôžu ručiť za bezpečnosť ich obyvateľov. Evakuovaní ľudia sa sťahujú do ubytovacieho strediska a ďalšie miesta sa zháňajú v hoteloch v okolí.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #požiar #evakuácia