Kučma: Európa stavia Ukrajinu na kolená

"Sme v nepríjemnej situácii. Európa stavia Ukrajinu na kolená. Nedočkáme sa od nej žiadnej pomoci," vyhlásil na fóre Rozkvet Európy: historická zákonitosť civilizovanej voľby v novodobých dejinách Ukrajinskej republiky Leonid Kučma, jej druhý prezident.

25.06.2017 08:00
debata (423)

„Ukrajinská ekonomika sa rozpadá a stáva sa surovinovým príveskom,“ cituje televízny kanál 112 exprezidenta, ktorý riadil krajinu v čase, keď dosahovala asi 14-percentný ročný rast HDP. „Úplne sme zabudli na ekonomiku, úplne sa rozpadáme! Máme metalurgiu, chémiu, poľnohospodárstvo, ale prakticky žiadnu špičkovú výrobu,“ nastavil Kučma neúprosné zrkadlo tesne po tichom návrate súčasného prezidenta Petra Porošenka z dlho očakávanej návštevy Bieleho domu a z netradične bleskového stretnutia s Donaldom Trumpom v Oválnej pracovni. Dnes má však ukrajinský líder iné starosti. Napríklad podľa poslanca Jurija Ondarčenka z Tymošenkovej parlamentnej frakcie Baťkivščina (Vlasť) je v plnom prúde príprava procedúry impeachmentu, teda odvolania hlavy štátu. Napriek tomu, že podľa kyjevských politológov Vadima Karasjova a Michaila Pogrebinského je ešte o tom priskoro hovoriť. Jednoducho vraj sa už začala predvolebná kampaň. A možno práve „výsledky“ dosiahnuté Porošenkom po rokovaniach vo Washingtone nahrali opozícii. Okrem "darčeka“ – rozšírenie protiruských sankcií, po ktorých už tradične nasledoval rovnaký krok Bruselu v podobe ich predĺženia – si totiž Porošenko nepriviezol z Washingtonu do Kyjeva nič konkrétne. Ak nerátame opätovne iba všeobecné ubezpečenie z kuloárneho prostredia sprostredkované Mackom Thornberrym, šéfom výboru pre otázky zbrojenia v Snemovni reprezentantov Kongresu USA. Washington vraj plánuje vynaložiť milióny dolárov na výcvik ukrajinskej armády a jej vybavenie.

„Návrh zákona bude obsahovať okrem pomoci Ukrajine aj výzvu adresovanú Trumpovej administratíve dodať Ukrajine tzv. smrteľné zbrane, aby sa tak Ukrajinci mohli brániť pred agresiou z východu,“ citujú zatiaľ opäť iba Thornberryho sľuby noviny The Hill informujúce o dianí na Capitole. Kučma však nie je armádny generál, aj keď svojho času „velil“ kozmickému kolosu Bajkonur. V prvom rade je aj dnes ekonómom.

„Radujeme sa z možnosti voľby, radujeme sa Európe, obchodovaniu s ňou. S čím však obchodujeme okrem pšenice a medu? A kvóty sú tvrdé. V prvom štvrťroku sme ich vyčerpali a teraz nás Európania stavajú na kolená a žiadajú, aby sme rúbali lesy a drevinu k nim vyvážali. Kde je ich pomoc? Ak budeme na mizine, tak komu budeme potrební?“ vyhlásil Kučma nepriamo aj v reakcii na rozhodnutie Bruselu predĺžiť protiruské sankcie o pol roka. Zároveň konštatoval, že na 90 percent všetko záleží na samotných Ukrajincoch a vyzval Kyjev, aby sa začal „zaoberať vlastnými problémami“. „Prestaňme rátať s pomocou druhých krajín a chodiť po celom svete s natiahnutou rukou,“ dodal Kučma.

Podľa portálu FAN Kučma vlastne povedal nahlas to, čo vie väčšina Ukrajincov. Podľa politológa Bohdana Bezpaľka „Európu zaujíma zisk a geopolitické výhody“. Podľa neho to potvrdzuje aj skutočnosť, podľa ktorej z 1,3 milióna ukrajinských podnikov sa na európskom trhu zaregistrovalo iba okolo 200 až 300.

© Autorské práva vyhradené

423 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Ukrajina #leonid kučma