Trump viní Obamu z toho, že nezakročil proti ruskému zasahovaniu do volieb

Bývalý americký prezident Barack Obama vraj vedel o ruskom zasahovaní do americkej predvolebnej prezidentskej kampane. Súčasný prezident USA Donald Trump mu teraz vyčíta, že proti tomu nezakročil. Informuje o tom spravodajský web BBC.

25.06.2017 08:57
Barack Obama, Donald Trump, Foto: ,
Donald Trump (vľavo) a Barack Obama.
debata (32)

Podľa amerického denníka The Washington Post informovala americká tajná služba CIA už v auguste vtedajšieho prezidenta Obamu o priamom zapojení ruského prezidenta Vladimira Putina do kybernetických útokov, ktoré sa snažili ovplyvniť voľby v Spojených štátoch. „Mal proti tomu niečo urobiť,“ povedal Trump v rozhovore pre televíziu Fox News, ktorý sa bude vysielať v nedeľu večer.

Obama však údajne nechcel podľa denníka tieto poznatky pred voľbami zverejniť, aby nenarušil dôveru verejnosti v americký volebný systém. Navyše si vtedy bol istý, že voľby vyhrá demokratka Hillary Clintonová, a Putin tak svoj cieľ – víťazstvo Donalda Trumpa – nedosiahne. Obamova vláda potom mesiac po voľbách vyhlásila nové hospodárske sankcie a vyhostila 35 ruských diplomatov.

Pre Trumpa sú najnovšie odhalenia vítanou príležitosťou, ako Obamu skritizovať. „Obamova vláda vedela dlho pred voľbami o ruskom zasahovaní a neurobila nič. PREČO?“ napísal Trump na svojom twitterovom účte.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Barack Obama #Donald Trump #kybernetické útoky