Firma o probléme v zhorenej veži v Londýne vedela

Nikto sa nestaral a nikoho to nezaujímalo. Výsledkom je minimálne 79 mŕtvych, ktorí zahynuli pri požiari veže Grenfell v Londýne.

26.06.2017 07:55
debata (1)

Problémom bolo horľavé obloženie činžiaka, ktoré vôbec nemali stavitelia použiť. A zdá sa, že firma Arconic, ktorá ho dodala, si bola vedomá rizík. Vyplýva to z e-mailovej komunikácie spoločnosti s obchodnými zástupcami, ktorí ponúkali panely na prestavbu veže.

Arconic tvrdí, že vedel, že obloženie použijú v Grenfelli, ale firma nie je zodpovedná za to, či rozhodnutie bolo v súlade s bezpečnostnými požiadavkami. Samotná spoločnosť však vo svojich materiáloch varuje, že vo výškových budovách nad 30 metrov je potrebné použiť panely s nehorľavým jadrom. Veža Grenfell je vysoká viac ako 60 metrov.

Britské úrady v piatok začali preventívnu evakuáciu zo štyroch výškových domov na severe Londýna. Je v nich rovnaké horľavé obloženie ako v Grenfelli. Problémy existujú aj v súvislosti s izoláciou plynového potrubia vedeného do bytov a s protipožiarnymi dverami. Vláda oznámila, že vo viacerých anglických mestách nevyhovelo protipožiarnym testom 27 výškových obytných blokov. Obyvatelia evakuovaných domov sú nahnevaní a vystrašení pre opatrenia, ktoré sa dotýkajú takmer štyritisíc ľudí. Michelle Urquhartová, ktorá býva v jednom z domov, kde nariadili evakuáciu, uviedla, že ju miestne úrady iba vo štvrtok informovali, že sa situácia rieši. Ďalšia obyvateľka evakuovaného domu Shirley Philipsová musela odísť bez upozornenia. "Prečo s evakuáciou čakali do ôsmej hodiny večer? Kam si myslia, že máme ísť?“ dodala.

Opravy domov, z ktorých evakuovali ľudí, môžu trvať až štyri týždne. Požiar v Grenfelli spustil vlnu protestov. Viacerí obyvatelia obviňujú vládu a samosprávu, že problém neriešili. Tragédia ešte zvýšila politický tlak na konzervatívnu vládu Theresy Mayovej, ktorá v nedávnych predčasných voľbách stratila parlamentnú väčšinu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #požiar #tragédia