Najvyšší súd USA čiastočne odblokoval Trumpov imigračný dekrét

Najvyšší súd USA svojím rozhodnutím umožnil vláde začať čiastočne uplatňovať imigračné dekrét prezidenta Donalda Trumpa. Agentúra AP to označuje za veľké prezidentovo víťazstvo.

26.06.2017 17:28 , aktualizované: 18:59
donald trump, prezident, usa Foto: ,
Americký prezident Donald Trump.
debata (6)

Boj medzi súdmi nižšej inštancie a vládou sa neskončil a Najvyšší súd sa bude dekrétom v celom jeho znení zaoberať na jeseň.

Výnos vo svojej pôvodnej podobe zakazuje na 90 dní vstup ľuďom z krajín, ktoré sú podľa Trumpa bezpečnostne problematické – z Iránu, Jemene, Líbye, Somálska, Sudánu a Sýrie. Súd v pondelok rozhodol, že zákazy sa budú týkať iba osôb, ktoré nemajú v USA žiadne kontakty; tým, ktorí majú kontakty buď s jednotlivcami, alebo s organizáciami v USA, vstup povolený bude.

Trump minulý týždeň vyhlásil, že akonáhle súd výnos uvoľní, začnú stanovené pravidlá platiť do 72 hodín.

Trump vydal výnos druhýkrát v marci. Niekoľko súdov nižších inštancií jeho platnosť zablokovalo, pretože ho považujú za diskriminačný. Vláda podala začiatkom júna odvolanie na Najvyšší súd, od ktorého žiada zrušenie opatrení nižších súdov.

Najvyšší súd zasadal naposledy pred letnou prestávkou a imigračným dekrétom sa bude zaoberať v októbri.

Podľa administratívy má obmedzenie imigrácie poskytnúť čas na prehodnotenie procedúry vydávania víz osobám z vybraných krajín. Trump imigračný dekrét vydal prvýkrát v januári, keď okrem šestice krajín, ktoré sa ocitli v druhom znení, sa obmedzujúce pravidlá vzťahovali aj na Irak.

Trump považuje rozhodnutie súdu za víťazstvo pre bezpečnosť USA

Rozhodnutie Najvyššieho súdu o imigračnom dekréte je víťazstvo pre národnú bezpečnosť Spojených štátov. Povedal to prezident Donald Trump v prvej reakcii na to, že súd napriek stále neukončenom súdnom boji umožnil začať dekrét čiastočne uplatňovať. Obmedzenie imigrácie bola jednou z hlavných tém Trumpovej predvolebnej kampane a súčasné rozhodnutie Najvyššieho súdu sa považuje za Trumpov úspech.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #imigračný výnos