Francúzsky expremiér Valls opúšťa Socialistickú stranu

Bývalý francúzsky premiér Manuel Valls, ktorý už pred prvým kolom prezidentských volieb podporoval ich neskoršieho víťaza Emmanuela Macrona na úkor socialistického kandidáta, opúšťa Socialistickú stranu. Oznámil to v rozhovore s rozhlasovou stanicou RTL.

27.06.2017 10:35
francúzsky premiér, Manuel Valls Foto: ,
Francúzsky expremiér Manuel Valls oznámil svoj odchod zo Socialistickej strany.
debata

Nevylúčil, že sa v novozvolenom Národnom zhromaždení, ktorého ustanovujúca schôdza sa koná dnes, pripojí k poslaneckému klubu Macronovho centristického hnutia Republika vpred. „Končí sa jedna časť môjho politického života. Opúšťam Socialistickú stranu, alebo Socialistická strana opúšťa ma,“ povedal 54-ročný Valls, ktorý je známy svojou nekompromisnosťou.

V parlamentných voľbách tento mesiac Vallsa opätovne zvolili za poslanca už mimo kandidátku Socialistickej strany, ktorá sa teraz podľa niektorých pozorovateľov nachádza v štádiu rozkladu. Pred aprílovým prvým kolom prezidentských volieb podporil Valls Macrona, a nie kandidáta socialistov Benoita Hamona, ktorý ho porazil v primárkach ľavice.

Rodák z Barcelony, syn katalánskeho otca a švajčiarskej matky, sa stal francúzskym občanom až v roku 1982. Premiérom bol v rokoch 2014 až 2016 za socialistického prezidenta Françoisa Hollanda. Ľavicové krídlo jeho strany ho kritizovalo okrem iného za údajne príliš liberálne ekonomické názory.
debata chyba
Viac na túto tému: #Manuel Valls #Emmanuel Macron