Merkelová ustupuje od striktného odmietania manželstiev homosexuálov

Doteraz nechcela počuť o sobášení homosexuálov, po novom sa tejto možnosti nevyhýba. Nemecká kancelárka Angela Merkelová pripustila, že gejovia a lesby by mohli získať právo uzatvárať manželstvá. Môže sa to stať už tento týždeň.

27.06.2017 15:22 , aktualizované: 28.06.2017 09:00
debata (30)

O ich zrovnoprávnenie s heterosexuálmi sa usiluje šéf sociálnej demokracie Martin Schulz, ktorý dokonca počas víkendu na volebnom zjazde strany vyhlásil, že to bude podmienka ľavičiarov na vstup do vlády po jesenných voľbách.

Ukazuje sa pritom, že táto otázka sa možno kladne vyrieši nie o pár mesiacov, ale už tento týždeň. Sociálni demokrati totiž včera oznámili, že plánujú urýchliť vývoj – v Spolkovom sneme nastolia hlasovanie o návrhu zákona tento piatok.

Merkelová prvýkrát nepovedala kategorické nie v pondelok večer v naživo vysielanom rozhovore s časopisom Brigitte. „V otázke manželstva pre všetkých si želám vyvolať v strane debatu, ktorá by viedla skôr smerom k hlasovaniu na základe svedomia,“ poznamenala kancelárka. V kontexte možného hlasovania tento piatok by to znamenalo, že poslanci konzervatívneho tábora by mali voľnú ruku. „Merkelová ako líderka CDU pred svojím výrokom konzultovala vec s predsedom sesterskej CSU Horstom Seehoferom,“ uviedla agentúra DPA. Táto bavorská strana, ktorá tvorí politický blok s kresťanskou demokraciou Merkelovej, zastáva ešte viac konzervatívne postoje ako CDU.

Už o dva dni by sa teda mohlo vidieť, či Nemecko zažije historický medzník v presadzovaní práv homosexuálov. Počas víkendového zjazdu sociálnej demokracie, keď o gejoch a lesbách prehovoril Schulz, sa pritom zdalo, že môže vzniknúť dôležitý predvolebný konflikt medzi týmito ľavičiarmi a konzervatívcami, s ktorými tvoria takzvanú veľkú koalíciu.

S homosexuálnymi manželstvami by podľa viacerých prieskumov verejnej mienky súhlasila väčšina Nemcov. Povolebná matematika bude zrejme vyzerať tak, že CDU/CSU vytvorí koalíciu so sociálnou demokraciou alebo so Zelenými, ktorí tiež podporujú legalizáciu manželstiev homosexuálov. „Nepodpíšeme žiadnu koalíciu, v ktorej nebude zakotvené manželstvo pre všetkých,“ prízvukoval Schulz pred pár dňami.

Na volebnom zjazde Schulz predstavil hlavné body programu, s ktorým chce osloviť voličov. Strana sa zameria na zvýšenie investícií do infraštruktúry, genderovo rovné platy či bezplatné školstvo. Plánuje zvýšiť dane bohatým a, naopak, znížiť ich chudobným.

Pred voľbami, ktoré sa uskutočnia v septembri, sociálna demokracia (SPD) stráca v porovnaní s CDU/CSU podľa prieskumov približne 14 až 16 percent. V krajinských voľbách prehrala SPD trikrát za sebou. Podľa väčšiny nemeckých denníkov sa skončil takzvaný Schulzov efekt a dôvera voličov sa opäť vracia k Merkelovej.

SPD si však napriek zaostávaniu za CDU/CSU verí a dúfa, že vyhrá voľby. Straníckych kolegov sa snažil na víkendovom zjazde povzbudiť niekdajší kancelár Gerhard Schröder. Pripomenul voľby z roku 2005, keď prieskumy predpovedali konzervatívcom 23-percentný náskok, ale nakoniec sociálni demokrati prehrali len o jedno percento.

(Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili článkom denníka Pravda.)

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Angela Merkelová #sobáše homosexuálov #LGBTI+