Škótska premiérka chce referendum o nezávislosti riešiť v závere brexitu

Škótska premiérka Nicola Sturgeonová odložila rozhodnutie o vyhlásení nového referenda o odtrhnutí Škótska od Británie, a to na koniec rozhovorov o brexite.

27.06.2017 17:04 , aktualizované: 17:31
Nicola Sturgeonová Foto:
Škótska premiérka Nicola Sturgeonová.
debata

Vyústenie rokovania o odchode Británie z Európskej únie predpokladá na jeseň budúceho roka. Odklad oznámila Sturgeonová na pôde škótskeho parlamentu pod dojmom výsledkov predčasných parlamentných volieb v Británii, v ktorých jej Škótska národná strana (SNP) prišla o dve desiatky poslancov.

„Nebudeme okamžite prijímať legislatívne kroky k referendu o nezávislosti,“ vyhlásila Sturgeonová pred škótskymi poslancami s vysvetlením, že chce počkať na výsledok rokovaní s Bruselom. Doteraz Sturgeonová presadzovala usporiadanie nového referenda medzi koncom roka 2018 a začiatkom roka 2019, a to po niekoľkomesačných prípravách.

Po volebných stratách má SNP v britskom parlamente k dispozícii len 35 z 59 kresiel pridelených Škótsku. Sturgeonová, ktorá sa myšlienky referenda úplne nevzdala, uznala, že Škóti sú už unavení „prijímaním politických rozhodnutí“ a potrebujú obdobie „oddychu“.

„Podstupujeme brexit, ktorý sme neodhlasovali a ktorý je oveľa radikálnejší, než si väčšina z nás bola schopná pred rokom predstaviť,“ povedala Sturgeonová s tým, že 62 percent Škótov odmietlo odchod z Európskej únie v minulom referende.

K usporiadaniu už druhého referenda o zotrvaní či odchode Škótska zo Spojeného kráľovstva potrebuje škótska vláda súhlas britského kabinetu a parlamentu vo Westminsteri. Britská premiérka Theresa Mayová to odmieta s tvrdením, že pre takéto hlasovanie nie je vhodná doba.

V prvom referende o tejto otázke v roku 2014 hlasovalo 55 percent Škótov pre zotrvanie vo zväzku so zvyškom Británie. Vtedy sa im vyhrážali, že by nezávislosťou prišli aj o členstvo v Európskej únii, čo bol pre mnohých voličov určujúci prvok v rozhodovaní, ako zistili dodatočné prieskumy.

debata chyba
Viac na túto tému: #Škótsko #referendum o nezávislosti Škótska #Brexit