Kybernetický útok v Európe spôsobuje chaos, ohrozil aj Černobyľ

Útok počítačových pirátov skomplikoval fungovanie ukrajinských bánk aj desiatok ďalších podnikov a inštitúcií. Napadli miestne počítačové siete najväčších finančných ústavov, pošty, telekomunikácií či energetikov. Prestali pracovať počítače na úrade vlády aj na kyjevskej radnici. Terčom hackerského útoku sa stala aj ruská ropná spoločnosť Rosnefť, kontroly svojho systému vykonáva aj ruská pobočka skupiny Home Credit, uviedla agentúra TASS.

27.06.2017 17:19 , aktualizované: 21:59
debata (16)

„Zdroje v napadnutých spoločnostiach tvrdia, že počítače nakazil vírus, ktorý sa správa podobne ako vírus WannaCry,“ informovala agentúra Intefax-Ukrajina. Hackeri vraj požadujú ekvivalent 300 dolárov v bitcoinoch. Podniky sa kvôli ochrane odpájajú od internetu.

„Národná banka Ukrajiny varovala finančný sektor pred hackerským útokom neznámym počítačovým vírusom. Bol vykonaný zvonka na niekoľko ukrajinských bánk a podnikov zo súkromného aj štátneho sektora,“ oznámila centrálna banka s tým, že posilnila bezpečnostné opatrenia.

Uistila zároveň, že banková infraštruktúra je pred útokom hackerov náležite chránená, útoky by teda mali byť odrazené. Kyjevské letisko uviedlo, že aj napriek hackerskému útoku pokračuje v normálnej prevádzke.

„V tejto chvíli polícia zaznamenala 22 hlásení o napadnutí osobných počítačov. Útoky ohlásili tak štátne, ako aj súkromné ​​inštitúcie, medzi nimi aj jeden z mobilných operátorov,“ oznámil na svojom facebooku hovorca ukrajinskej polície Jaroslav Trakalo.

Postihnuté boli aj počítače kontrolujúce úroveň rádioaktivity v oblasti Černobyľskej jadrovej elektrárne, oznámila podľa agentúry AFP hovorkyňa vládneho úradu, ktorá má oblasť Černobyľu na starosti, Olena Kovalčuková. Upresnila, že sa zastavilo automatické meranie rádioaktivity. Podľa Reuters úrad uistil, že tamojšie technologické systémy pracujú normálne a že sa v meraní pokračuje manuálne.

Ruská ropná jednotka Rosnefť musela kvôli silnému hackerskému útoku na svoje servery prejsť na rezervný systém riadenia, ťažbu ropy nezastavila. „Hackerský útok mohol spôsobiť vážne škody, ale vďaka tomu, že firma prešla k záložnému systému riadenia výrobných procesov sa ťažba nezastavila,“ uviedol podnikový hovorca.

Ukrajina z predchádzajúcich útokov počítačových pirátov obviňovala Rusko, s ktorým má napäté vzťahy kvôli anexii Krymu a vojne na Donbase na východe Ukrajiny.

Podľa poradcu ukrajinského ministra vnútra Antona Heraščenka počítače nakazila modifikovaná verzia vírusu WannaCry. Vo väčšine prípadov sa šíril e-mailom, ktorí zasiahnutí dostali už pred niekoľkými týždňami. „Dnes môžeme povedať, že útok sa pripravoval najmenej mesiac,“ napísal Heraščenko na svojom facebooku.

Kybernetické útoky hlásia tiež firmy zo západnej Európy

Kybernetické útoky okrem ukrajinských a ruských podnikov hlásia tiež firmy zo západnej Európy. Dánsky prevádzkovateľ lodnej prepravy A.P. Moller-Maersk v dôsledku útoku zaznamenal výpadok počítačového systému. Obeťami hackerov sa stali tiež britská reklamná spoločnosť WPP či francúzsky dodávateľ stavebných materiálov Saint-Gobain.

„Zasiahlo to všetky oblasti nášho podnikania, a to doma aj v zahraničí,“ uviedol podľa agentúry AP hovorca spoločnosti Maersk. Technické problémy v rôznych regiónoch hlási nadnárodný potravinársky koncern Mondelēz International, nie je však jasné, či je to tiež dôsledok kybernetického ú­toku.

Útoky hlási aj Česko

Hackeri sa zamerali aj na Českú republiku, ktorá je podľa antivírusovej spoločnosti Eset deviatym najviac postihnutým štátom. „Škodlivému kódu stačí, aby infikoval jediný počítač a dostal sa tak do firemnej siete, kde potom malware môže získať administrátorské práva a šíri sa do ďalších počítačov,“ uviedol analytik Esetu.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Rosnefť #hackerské útoky