KĽDR prirovnala Trumpa k Adolfovi Hitlerovi

Severná Kórea prirovnala amerického prezidenta Donalda Trumpa k Adolfovi Hitlerovi, napísala agentúra AFP. Urobila tak v týždni, keď sa vo Washingtone prvýkrát sa so šéfom Bieleho domu stretne novozvolený juhokórejský prezident Mun Če-in. Ich rokovanie sa zrejme sústredí na napätie vyvolané jadrovými a raketovými testami KĽDR.

27.06.2017 20:03
donald trump, trump, Foto: ,
KĽDR označila Trumpa pred niekoľkými týždňami za psychopata, najnovšieho ho prirovnala k Hitlerovi.
debata (8)

Severokórejská oficiálna tlačová agentúra KCNA vo svojom úvodníku označila Trumpovo krédo „America First“, teda „Amerika na prvom mieste“, za formu „nacizmu 21. storočia“. „Princíp ‚Amerika na prvom mieste‘ si kladie za cieľ ovládnuť svet vojenskými prostriedkami, podobne ako si dobytie celého sveta predstavoval Hitler,“ napísala agentúra KCNA.

Trump „ide v stopách Hitlerovej diktátorskej politiky“, svet chce rozdeliť do dvoch kategórií, „priateľ a nepriateľ“, a chce tak ospravedlniť odstránenie tých, čo patria do tej druhej kategórie, napísala KCNA.

Severná Kórea využíva pri kritike svojich nepriateľov veľmi často kvetnatý jazyk, ale po prirovnaní s nemeckým diktátorom siaha zriedka.

Minulý týždeň KĽDR označila Trumpa za „psychopata“. Oficiálne denník severokórejského režimu Rodong Sinmun sa tak o americkom prezidentovi podľa agentúry AFP vyjadril v čase, keď rastie napätie medzi USA a KĽDR v súvislosti s prípadom amerického študenta Otta Warmbiera. Toho po väzbe v Severnej Kórei previezli minulý týždeň v kóme do Spojených štátov, kde krátko na to zomrel.

Predchodca dvojice Mun-Trump, teda zosadeú prezidentky Pak Kun-hje a jej vtedajšieho amerického kolegu Baracka Obamu, zase oficiálna agentúra KCNA označila za „prostitútku“ a „pasáka“.

Trumpova administratíva pracuje na zostrení medzinárodných sankcií, ktorých pomocou chce KĽDR donútiť, aby od jadrového a raketového programov upustila. V predošlých dňoch Mun aj Trump konštatovali, že Čína – najväčší severokórejský obchodný partner – nevyvíja na KĽDR taký tlak, aký očakávali. Peking sa proti výčitkám oficiálne ohradil.

Hrozba zo strany Severnej Kórey, ktorá neskrývane vyvíja medzikontinentálne balistické strely, by mala byť ústrednou témou rokovaní Muna a Trumpa tento týždeň vo Washingtone.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Donald Trump