Rusi navrhujú text prísahy pri prijatí ruského občianstva

Vrelú odozvu u ruskej verejnosti vyvolal návrh prezidenta Vladimira Putina sprevádzať udelenie ruského občianstva tiež zložením prísahy.

28.06.2017 07:47
debata (9)

Počas krátkej doby do ruského parlamentu dorazila skoro stovka návrhov, ako by sľub vernosti Rusku mal vyzerať.

V súčasnosti sa cudzinec zaväzuje krátkym vyhlásením, že v prípade udelenia občianstva bude verný Rusku a bude svedomito plniť svoje občianske povinnosti v súlade s ústavou.

Z radov verejnosti ale vzišli aj návrhy, aby sľúbil „stvoriť zo seba Človeka“, „budovať nové na pôde starého“, „slúžiť najlepšej veľmoci na svete“, „trpezlivo znášať všetky trampoty, útrapy a utrpenia“ či „milovať matičku Rus až do hrobu“, a to všetko „v mene dobra a šťastia ľudu právneho štátu“.

„Budeme vyberať, až vyberieme tri, štyri, možno dve varianty, a nakoniec predložíme Štátnej dume (dolnej komore parlamentu) na posúdenie návrh jediný,“ miernil nadšenie predseda právneho výboru Pavel Krašeninnikov.

Žirinovského „neopísateľné nadšenie“

Návrhy prísahy posudzuje pracovná skupina, ktorej členom je napríklad filmový režisér Nikita Michalkov, rektorka Puškinovej univerzity Margarita Rusecká, ombudsmanka Taťjana Moskalkovová či šéf prezidentskej rady pre ľudské práva Michail Fedotov.

Svoje návrhy predložili aj poslanci. Napríklad vodca nacionalistov Vladimir Žirinovskij požadoval, aby cudzinci pri udelení ruského občianstva pociťovali „neopísateľné nadšenie“. Nijako nadšené odozvy sa však nedočkal.

V návrhoch veršované prísahy sa podľa serveru Newsru.com veľmi často objavuje verš „slúžiť áno, počúvať nie“, ktorý spopularizovala aj poslankyňa, donedávna krymská prokurátorka Natalia Poklonská tým, že citát mylne pripísala vojvodcovi Alexandrovi Suvorovovi.

V skutočnosti ide o slová hlavného hrdinu z hry Alexandra Gribojedova Hore z rozumu, ktorá veľmi zžieravo opisuje pomery v cárskom Rusku. „Ťažko na cvičisku, ľahko v snemovni“, poznamenal jeden z kritikov Poklonskej v narážke na Suvorovovo heslo „Ťažko na cvičisku – ľahko na bojisku“.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #občianstvo #Vladimir Putin #Rusi