Miliardár Soros verí, že k brexitu nedôjde

Americký miliardár a filantrop George Soros dúfa, že odchod Británie z Európskej únie sa neuskutoční, pretože by na ňom stratili obe strany.

28.06.2017 08:31
debata (37)

Briti podľa neho ale ešte môžu svoje rozhodnutie zmeniť. Názory muža, ktorý stál pred 25 rokmi za špekulatívnym útokom na britskú libru, prinieslo internetové vydanie francúzskeho denníka Le Figaro.

Podľa finančníka by sa britská ekonomika, pokiaľ z brexitu nevycúva, mohla spomaliť. „Ekonomická realita už Spojené kráľovstvo doháňa, okamih pravdy sa rýchlo blíži,“ domnieva sa miliardár. „Nie je síce možné vrátiť sa späť, ale Briti vždy môžu zmeniť názor,“ dúfa.

Britská ekonomika preukázala po minuloročnom referende odolnosť, aj keď ostrovná mena sa v hodinách po referende prudko prepadla. Ale hospodárstvo, ktoré patria k najdynamickejším, rastie od tej doby z krajín G7 najpomalšie. Príčinou je podľa Sorosa prudký pokles libry, ktorý spôsobil zvýšenie inflácie a negatívne ovplyvňuje spotrebu.

Kombinácia zvyšujúcich sa cien a spomalenia ekonomického rastu predstavuje pre britskú centrálnu banku výzvu, ktorú podľa miliardára podcenila. „Domácnosti si uvedomujú, že ich životná úroveň sa znižuje a že budú musieť zmeniť svoje spotrebné návyky,“ vyhlasuje Soros. „A aby veci boli ešte horšie, rýchlo si všimnú, že sa príliš zadĺžili.“

Ak chce premiérka Theresa Mayová zotrvať počas dvojročného vyjednávania o brexite v úrade, mala by podľa Sorosa rýchlo zmeniť svoj prístup. Musí sa zasadiť o to, aby Británia zostala vo vnútri európskeho voľného trhu. „Rozvodové konanie bude trvať najmenej päť rokov a počas tejto doby sa uskutočnia nové voľby,“ vyhlasuje Soros. Ale „ak všetko pôjde dobre, tak sa obe strany ešte než sa rozvedú, znovu vezmú“, myslí si finančník.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #George Soros #Brexit