Pentagón zaznamenal v Sýrii aktívne prípravy na chemický útok

Informoval o tom hovorca Pentagónu Jeff Davis a dodal tak váhu skoršiemu vyhláseniu Bieleho domu.

28.06.2017 10:22
debata (72)

Úrad amerického prezidenta sa vyjadril, že USA „identifikovali potenciálne prípravy na ďalší útok chemickými zbraňami zo strany Asadovho režimu, čo by zrejme viedlo k masovej vražde civilistov vrátane nevinných detí“ a dôrazne varoval sýrskeho prezidenta Bašára al-Asada pred uskutočnením takéhoto útoku proti vlastným obyvateľom.

Američania podľa Davisa na leteckej základni Šajrát zaznamenali „aktivitu“, ktorá „naznačovala aktívne prípravy na použitie chemických zbraní“. Ide pritom o rovnakú základňu, z ktorej Sýria uskutočnila predchádzajúci ú­tok.

Sýrsky prezident Bašár al-Asad (v strede), nový... Foto: Reuters, SANA
al-Asad Sýrsky prezident Bašár al-Asad (v strede), nový minister obrany Hassan Turkmani (vľavo) a bývalý šéf tohto rezortu Mustafa Tlass (vpravo) počas ceremoniálu na pamiatku neznámeho vojaka v Damasku.

Asadov režim obvinenia zo zodpovednosti za útok zo 4. apríla v meste Chán Šajchún v sýrskej provincii Idlib ovládanej povstalcami odmieta a zo skladovania chemických zbraní obvinil druhú stranu. Na jeho stranu sa vtedy postavilo aj ruské ministerstvo obrany, podľa ktorého sa toxické látky uvoľnili, keď sýrsky útok zasiahol arzenál chemických zbraní povstalcov.

V utorok Kremeľ ostro protestoval aj proti vyjadreniu hovorcu Bieleho domu Seana Spicera, ktorý varoval, že ak al-Asad „uskutoční ďalšiu masovú vraždu s použitím chemických zbraní, on a jeho armáda zaplatia vysokú cenu“. „Takéto vyhrážky smerom k legitímne zvoleným sýrskym predstaviteľom sú neakceptovateľné,“ vyhlásil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Špeciálne protestoval aj proti slovnému spojeniu „ďalší chemický útok“, keďže žiadny chemický útok sa podľa neho nekonal ani v minulosti.

Sýrska vláda reagovala vyhlásením, že žiadny chemický útok proti svojim občanom a ani proti nikomu inému neplánovala a tiež opätovne odmietla, že by al-Assad použil chemické zbrane v minulosti.

Medzinárodné spoločenstvo režim Bašára al-Asada naopak obviňuje z častého používania chemických zbraní proti svojim obyvateľom. V roku 2013 pri chemickom útoku na oblasti pod kontrolou protiasadovskej opozície zahynuli stovky ľudí, ďalšie desiatky obetí si vyžiadal chemický útok s použitím sarínu zo 4. apríla, na ktorý americké letectvo zareagovalo odvetným úderom na základňu sýrskej armády.

Ostré vyhlásenie smerom k Asadovmu režimu mala v pondelok na Twitteri aj americká veľvyslankyňa v OSN Nikki Haley: „Za akýkoľvek ďalší útok na sýrsky ľud bude braný na zodpovednosť al-Asad, ale tiež Rusko a Irán, ktoré ho podporujú pri vraždení obyvateľov jeho vlastnej krajiny,“ napísala.

72 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Sýria #chemický útok #Pentagon #Bašár al-Asad