Útok vírusu v Rusku a na Ukrajine sa podarilo zastaviť

Utorkový globálny útok počítačovým vírusom v Rusku veľké škody nenapáchal, pretože bezpečnostné systémy na štátnej a podnikovej úrovni fungovali spoľahlivo.

28.06.2017 14:00
debata (3)
Zdôraznil to hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina. Útok ale podľa neho potvrdil správnosť ruskej tézy, že v boji proti počítačovému terorizmu je nevyhnutná medzinárodná spolupráca. O pôvode vírusu Rusko nič nevie, povedal Putinov hovorca. „Ani jedna krajina nemôže sama efektívne čeliť týmto hrozbám,“ vyhlásil hovorca Dmitrij Peskov. „Všeobecným obviňovaním sa to nevyrieši,“ dodal v zjavnej narážke na údajné zasahovanie ruských hackerov do amerických prezidentských volieb.

Šéf ukrajinskej diplomacie Pavlo Klimkin pri návšteve Ríma vyslovil podľa agentúry ANSA podozrenie, že za útokom mohlo byť Rusko.

Ukrajinská vláda oznámila, že masívny útok na počítačové siete veľkých spoločností, bánk a štátnych inštitúcií sa podarilo zastaviť a všetky strategické podniky fungujú normálne. „Špecialisti na počítačovú bezpečnosť majú situáciu plne pod kontrolou a pracujú na obnove stratených dát,“ uistila vláda podľa denníka ukrajinskej pravda.

Hlavným terčom počítačového vírusu sa v utorok stala Ukrajina a Rusko, vírus ale napadol tisíce počítačov po celom svete. V Rusku sa terčom stalo asi osem desiatok spoločností.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #počítačový vírus