Vatikánskeho kardinála obvinili zo sexuálneho zneužívania detí

Kardinál a bývalý arcibiskup austrálskeho Melbourne a Sydney George Pell sa podľa úradov dopustil zneužívania v 70. rokoch.

29.06.2017 07:37 , aktualizované: 09:45
debata (25)

George Pell, hlavný finančný poradca pápeža Františka a najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi v Austrálii, je najvyššie postaveným vatikánskym predstaviteľom, ktorého kedy obvinili v rámci dlhoročného škandálu sexuálneho zneužívania v katolíckej cirkvi.

Zástupca policajného komisára štátu Victoria Shane Patton informoval, že polícia 76-ročného Pella predvolala, aby pred austrálskym súdom čelil viacerým obvineniam zo sexuálneho zneužívania, ktoré sa stali v minulosti. Ako povedal, Pella obvinilo viacero ľudí, no ďalšie detaily nezverejnil. Kardinál by sa mal pred súd v Melbourne postaviť 18. júla.

Pell počas tlačovej konferencie vo Vatikáne... Foto: Reuters, TONY GENTILE
George Pell Pell počas tlačovej konferencie vo Vatikáne povedal novinárom, že sa teší na to, ako sa konečne postaví pred súd. "Som nevinný a tieto obvinenia sú falošné. Sexuálne zneužívanie je mi odporné.

Pell pritom už roky čelí obvineniam, že počas toho, keď bol arcibiskupom v Melbourne a neskôr v Sydney, nevenoval dostatočnú pozornosť prípadom zneužívania duchovnými. Neskôr sa však vyšetrovatelia zamerali aj na jeho samotného a vlani ho dokonca detektívi zo štátu Victoria pricestovali vypočuť priamo do Vatikánu.

Nie je jasné, na čo sa vzťahujú štvrtkové obvinenia, no podľa agentúry AP dvaja muži, v súčasnosti štyridsiatnici, tvrdia, že sa ich Pell v 70. rokoch 20. storočia nevhodne dotýkal na plavárni, keď pôsobil v Melbourne.

Katolícka arcidiecéza v Sydney vydala v mene kardinála Pella vyhlásenie, v ktorom uvádza, že tvrdenia odmieta a po konzultácii s lekármi a ich súhlase čo najskôr pricestuje do Austrálie, aby očistil svoje meno.

Samotný Pell povedal novinárom počas tlačovej konferencie vo Vatikáne, že sa teší na to, ako sa konečne postaví pred súd. „Som nevinný a tieto obvinenia sú falošné. Sexuálne zneužívanie je mi odporné,“ vyjadril sa. Pápež mu podľa jeho slov dal voľno, aby sa mohol pred súdom brániť.

Pellove pôsobenie na poste arcibiskupa sa v posledných rokoch dostalo do pozornosti vládou schváleného vyšetrovania, ako katolícka cirkev a ďalšie inštitúcie reagovali na prípady zneužívania detí. Austrálska Kráľovská komisia zistila v krajine šokujúci výskyt zneužívania a začiatkom tohto roka informovala, že počas uplynulých niekoľkých desaťročí obvinili zo sexuálneho zneužívania detí sedem percent katolíckych kňazov.

Vlani Pell vo výpovedi pred komisiou pripustil, že katolícka cirkev urobila „obrovské chyby“, keď počas uplynulých storočí dovolila znásilnenie a zneužitie tisícok detí, a priznal, že on sám pochybil, keď často veril kňazom a nie obetiam. Prisľúbil tiež, že pomôže ukončiť sériu samovrážd obetí zneužívania v jeho rodnom Ballarate.

Spravodajský príspevok internetovej televízie Euronews.
25 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #cirkev #zneužívanie #zneužívanie detí #George Pell