Čínsky prezident Si Ťin-pching prvýkrát navštívil Hongkong

Prezident Číny Si Ťin-pching osobne navštívil Hongkong pri príležitosti 20. výročia vrátenia Hongkongu do čínskych rúk od Veľkej Británie.

29.06.2017 08:45
Hongkong, Čína, Si Ťin-pching Foto: ,
Čínsky prezident Si Ťin-pching po príchode do Hongkongu.
debata (2)

Podľa BBC ide o vôbec prvú návštevu Si Ťin-pchinga v Honkongu odkedy stojí na čele Číny (od roku 2013). Ide o symbolický krok v čase mimoriadne napätej politickej situácii v oblasti.

Naplánované sú oficiálne oslavy, ale aj protestné akcie. Niekoľko známych ľudskoprávnych aktivistov už zatkli po príchode čínskeho prezidenta. Na trojdňovú návštevu Hongkongu prišiel Si Ťin-pching v sprievode manželky.

„Hongkong je vždy v mojom srdci. Ústredná vláda v Pekingu bola vždy silným podporovateľom Hongkongu a bude vždy podporovať jeho ekonomický rozvoj a zlepšenie životných podmienok pre ľudí,“ povedal Si Ťin-pching po príchode do Hongkongu.

Ten prevzala Čína od Británie v roku 1997. Má vlastný právny systém, obmedzenú demokraciu s niekoľkými politickými stranami a právo na slobodu prejavu a zhromažďovania. Avšak rastúci čínsky vplyv na dianie v Hongkongu je dôvodom častých protestov a demonštrácií, ktoré vyžadujú obmedzenie vplyvu Pekingu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Hongkong #Si Ťin-pching