S Kohlom sa bude lúčiť Európa

Nebude mať nemecký štátny pohreb, ale ako čestný občan Európy vôbec prvý európsky smútočný obrad. S bývalým nemeckým kancelárom Helmutom Kohlom sa v sobotu rozlúčia nemeckí, ale aj európski politici na smútočnom obrade v priestoroch Európskeho parlamentu v Štrasburgu.

29.06.2017 14:00
Helmut Kohl, nemecko, kancelár, pohreb Foto:
S dlhoročným nemeckým kancelárom Helmutom Kohlom sa ľudia lúčia aj kvetmi, ktoré nosia k jeho domu. Pochovaný bude v neďalekom Speyeri.
debata (2)

V meste na francúzsko-nemeckých hraniciach, ktoré je symbolom niekdajších sporov medzi oboma krajinami a zároveň ich povojnového zmierenia, ako aj zjednotenia Európy. A Kohl je symbolom zjednotenia Nemecka i Európy rozdelenej studenou vojnou.

Pripravovaný smútočný obrad však takmer „pochovali“ výhrady Kohlovej vdovy. Jeho druhá žena Maike Kohlová Richterová mala totiž svoje predstavy o tom, kto na má obrade vystúpiť. Štátny pohreb nechcela a údajne odmietala, aby na smútočnom zhromaždení prehovorila kancelárka Angela Merkelová. Namiesto Merkelovej mal vraj podľa nej rečniť maďarský premiér Viktor Orbán. Jej právnik tieto informácie neskôr poprel.

Spor sa podarilo vyriešiť údajne vďaka dohovoru šéfredaktora denníka Bild, ktorý je v kontakte s Kohlovou vdovou. Na smútočnom obrade v Štrasburgu vystúpia jasne proeurópski politici – nemecká kancelárka Merkelová, francúzsky prezident Emmanuel Macron, šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker, ktorý bol Kohlovým osobným priateľom, a šéf Európskej rady Donald Tusk. Na obrade dostanú slovo aj niekdajší Kohlovi politickí partneri – americký exprezident Bill Clinton či bývalý španielsky premiér Felipe González.

Po dvojhodinovom smútočnom obrade vo francúzskom Štrasburgu rakvu vrtuľníkom prevezú do nemeckého Speyeru. Po zádušnej omši v tamojšej katedrále a rozlúčke s vojenskými poctami ho pochovajú na cintoríne v Speyeri, meste na Rýne neďaleko hraníc s Francúzskom.

Ani s miestom, kde bude Kohl pochovaný, nie sú všetci spokojní. Tentoraz to súvisí s rodinnými spormi a vzťahom vdovy ku Kohlovým synom z prvého manželstva. Starší Walter sa vraj aj o úmrtí otca dozvedel až z médií a do domu na predmestí Ludwigshafenu sa po smrti Kohla už nedostal. Walter Kohl dokonca dal najavo, že na pohreb v Speyeri nemá chuť ísť nielen pre ťahanice okolo obradu, ale aj preto, že jeho otec nebude pochovaný pri svojej prvej manželke v rodinnej hrobke v Ludwigshafene.

Vzťahy Maike Kohlovej Richterovej s Kohlovými synmi Walterom a Petrom boli roky napäté. Synovia nemali s otcom takmer nijaký kontakt, starší Walter s ním naposledy hovoril pred šiestimi rokmi. Obaja bratia však mali s otcom komplikovaný vzťah už skôr. Aj o smrti matky, ktorá trpela alergiou na svetlo a v roku 2001 spáchala samovraždu, sa Walter dozvedel od Kohlovej sekretárky. O otcovej druhej svadbe, ktorý si vzal o 34 rokov mladšiu ženu, zas z telegramu.

Kohlovej vdove mnohí vyčítajú, že práve ona bývalého kancelára roky systematicky izolovala od okolia a postarala sa o to, aby prerušil kontakty aj s vlastnými synmi a niekdajšími dôverníkmi vrátane dlhoročnej sekretárky a šoféra. Komplikovaný vzťah mal k svojej niekdajšej chránenkyni Merkelovej či s terajším prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom.

Spory s Kohlovou vdovou sa neskončia ani po pohrebe. Ako informovala Deutsche Welle, spolkový archív v Koblenzi ju vyzval, aby odovzdala Kohlove písomnosti a poznámky z obdobia, keď bol kancelárom. Kohl už pri odchode z úradu v roku 1998 prenechal množstvo materiálov Nadácii Konrada Adenauera, o dva roky neskôr si ich však vzal späť.

Či bude vdova ochotná Kohlove materiály odovzdať, je otázne. Jej právnik pre magazín Focus odmietol o tejto otázke do pohrebu diskutovať. Šéf archívu Michael Hollmann verí, že Kohlova vdova „si je vedomá Kohlovho významu pre nemeckú a európsku históriu“, a teda umožní výskumníkom prístup k jeho dokumentom. Určenie toho, ktoré dokumenty sa týkajú politiky a ktoré sú súkromné, sa by podľa Hollmanna malo robiť s pomocou odborníkov archívu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #pohreb #kancelár #Helmut Kohl