Merkelová nepriamo kritizovala Trumpa pred začiatkom summitu G20

Kto verí, že problémy dnešného sveta vyrieši izolacionizmus a protekcionizmus, ten sa hlboko mýli, povedala v prejave k nemeckým poslancom kancelárka Angela Merkelová.

29.06.2017 10:40
Angela Merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová vystúpila v dolnej komore nemeckého parlamentu.
debata (4)

Narážala tak zrejme na niektoré plány amerického prezidenta Donalda Trumpa. Poznamenala tiež, že Európa je po odstúpení USA od parížskej dohody o klíme odhodlanejšia tento dokument naplniť viac ako kedykoľvek predtým.

„Boj proti klimatickým zmenám, ohrozenie medzinárodným terorizmom, šance, ktoré prináša globalizácia a digitalizácia, príčiny utečencov a migrácie; žiadna z týchto výziev sa dnes nezastaví pred hranicami,“ vyhlásila Merkelová, podľa ktorej sa výzvy súčasného sveta dajú zvládnuť len spoločne.

Protekcionizmus škodí všetkým

Kritika izolacionizmu a protekcionizmu zo strany nemeckej kancelárky, ktorú poslanci ocenili potleskom, mierila podľa všetkého na Trumpa, ktorý opakovane hovorí o tom, že by sa USA mali zamerať predovšetkým na seba. „Som presvedčená, že protekcionizmus nie je riešenie, škodí všetkým zúčastneným,“ podotkla Merkelová.

Aj jej slová o klimatických zmenách sa pravdepodobne týkali amerického prezidenta. Parížsku dohodu o klíme je podľa Merkelovej treba naplniť, pretože „vieme, že zmeny klímy sú jednou z najväčších výziev ľudstva, (že sú) existenciálnou výzvou pre všetkých ľudí na svete“. „Nemôžeme a nebudeme čakať na to, až sa aj ten posledný človek na svete nechá presvedčiť vedeckými poznatkami o zmenách klímy,“ vyhlásila kancelárka.

Túto tému otvorí aj na summite G20

Šéfka nemeckej vlády očakáva, že rozdielne názory na klimatické zmeny sa prejavia aj na júlovom summite skupiny popredných svetových ekonomík (G20) v Hamburgu, napriek tomu chce ale rokovania o nich viesť tak, aby naplnila ciele parížskej dohody. Od tej podľa Merkelovej nevedie cesta späť a nedá sa o nej znovu vyjednávať.

O možnosti dohody vyjednať novú podobu dohody hovoril nedávno práve Trump, ktorý je známym skeptikom, pokiaľ ide o klimatické zmeny. V minulosti dokonca uviedol, že si tento koncept vymyslela Čína, aby poškodila Spojené štáty.

Štvrtkové slová Merkelovej, ktorá opakovane volá po väčšej angažovanosti Európy vo svete, do istej miery nadviazala na jej májové vyhlásenie, v ktorom povedala, že Európa sa už nemôže spoliehať na ostatných a musí sa viac spoliehať sama na seba.

Práve Európu a Európsku úniu Merkelová označila v podstate za príklad dobre fungujúcej spolupráce. Vyjadrila presvedčenie, že EÚ je po rozhodnutí o brexite jednotnejšia ako predtým. Poznamenala tiež, že zostávajúcich 27 krajín je na vyjednávanie o vystúpenie Británie z únie výborne pripravené. Nemali by sa však sústrediť len na brexit, ale predovšetkým na svoju vlastnú budúcnosť, myslí si.

Merkelová tiež zdôraznila dôležitosť nemecko-francúzskej spolupráce a povedala, že súhlasí s plánom nového francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona na prehĺbenie eurozóny. Jej rámec ale podľa kancelárky musia vyvážiť zodpovednosť a riziká, ktoré ponesú jednotliví členovia

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #klimatické zmeny #Donald Trump