Česká snemovňa schválila zbraňovú ústavnú novelu

V Česku možno dostanú majitelia legálne držaných zbraní právo zasiahnuť v prípade potreby na zaistenie bezpečnosti krajiny. Poslanci schválili ústavnú novelu o držaní zbraní. Za hlasovalo 139 zo 168 prítomných zákonodarcov, proti len deväť. Návrh teraz mieri do Senátu.

29.06.2017 11:09
debata (3)

Na schválenie návrhu novely v snemovni bol potrebný súhlas minimálne troch pätín všetkých poslancov, teda 120 zákonodarcov. V Senáte budú na prijatie nutné hlasy najmenej troch pätín prítomných členov hornej komory. Ak by Senát ústavnú novelu neprijal, platiť nebude, uvádza portál ct24.cz.

Ústavná novela má dať majiteľom legálne držaných zbraní možnosť zasiahnuť v prípade potreby na zaistenie bezpečnosti Česka. Explicitne uznáva, že držanie a nosenie zbraní, pokiaľ je v súlade so zákonom, je súčasťou zaisťovania bezpečnosti štátu.

Novela je aj reakciou na európsku smernicu o obmedzení zbraní, hoci ju podľa mnohých poslancov nezvráti. V snemovni sa tiež viac ako dve a pol hodiny diskutovalo o európskej smernici. Väčšinou na jej adresu zaznievali kritické hlasy. Zbraňovú novelu naopak označovali jej podporovatelia za symbol, ide podľa nich o deklaráciu dôvery štátu v legálnych držiteľov zbraní.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #držanie zbraní