V USA sa začína proces s najnenávidenejším Američanom

V New Yorku sa začína súd s podnikateľom Martinom Shkrelim (34). Ten čelí obvineniam z investičných podvodov až do výšky takmer 10 miliónov eur a hrozí mu 20-ročné väzenie.

29.06.2017 13:08
Michael Shkreli Foto: ,
Bývalý farmaceutický šéf Martin Shkreli čelí ostro sledovanému súdnemu pojednávaniu.
debata (42)

Bývalý šéf farmaceutických spoločností Retrophin a Turing Pharmaceuticals sa podľa BBC stal neslávne známym v roku 2015, keď zvýšil cenu lieku Daraprim, ktorý pomáha pri liečbe toxoplazmózy (parazitické ochorenie ohrozujúce predovšetkým tehotné ženy, ktorým hrozí, že porodia deti s vážnymi chybami, ale aj starších ľudí či pacientov s oslabenou imunitou, chorých na AIDS či ľudí počas chemoterapie alebo krátko po nej) z 13,50 dolára za tabletku na 750 dolárov.

Proces však nie je len o tomto 5-tisícpercentnom navýšení ceny, ale aj o tom, ako Shkreli vylákal peniaze od investorov do vlastného investičného fondu. Namiesto toho, aby tieto finančné prostriedky zhodnotil, pripravil svojich klientov o všetko, a ešte aj okrádal jednu zo svojich firiem na úkor druhej.

Súd vyčíslil finančnú škodu investorov na 11 miliónov dolárov (asi 9,7 milióna eur). V roku 2015 ho americké médiá pre toto drastické zvýšenie ceny uvedeného lieku označili za „najnenávidenej­šieho Američana“ alebo „Pharma bro (farmaceutického chlapca)“. Skhreli však zvýšenie odôvodňoval tým, že ide o veľmi špecifický medikament.

© Autorské práva vyhradené

42 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #súd #lieky #Martin Shkreli #farmaceutický priemysel