Breivik sa odvolal na ESĽP voči verdiktu o porušovaní jeho práv

Nórsky masový vrah Anders Breivik sa odvolal na Európskom súde pre ľudské práva (ESĽP) voči verdiktu nórskych súdov, ktoré rozhodli, že väzenské podmienky, v akých si odpykáva trest, neporušujú jeho práva.

29.06.2017 16:18
debata (21)

Vo štvrtok to oznámil jeho právnik Oeystein Storrvik. Ten v rozhovore pre agentúru Associated Press povedal, že Breivik, ktorý si začiatkom mesiaca zmenil meno na Fjotolf Hansen, „zostáva v izolácii bez kontaktu s inými ľuďmi“. Dodal tiež, že bolo ohrozené jeho duševné zdravie.

Breivik, najhorší masový vrah v histórii Nórska, ktorý v roku 2011 zabil 77 ľudí, si za svoj čin odpykáva 21-ročný trest odňatia slobody. Minulý rok zažaloval nórsky štát, ktorý podľa neho nedodržiava jeho ľudské práva. K porušovaniu podľa jeho slov dochádza väznením na samotke. Okrem toho jeho práva údajne na začiatku väzby porušili časté prehliadky, pri ktorých sa musel vyzliekať, aj časté nosenie pút. Nórsky Najvyšší súd (Hoeyesterett) 8. júna rozhodol, že k žiadnemu porušovaniu jeho ľudských práv nedochádza.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Anders Breivik #Nórsko #ESĽP