Súd v Moskve vyhlásil piatich Čečencov za vinných v kauze vraždy Borisa Nemcova

Porota oblastného vojenského súdu v Moskve uznala za vinných päť Čečencov, ktorí boli obvinení z vraždy ruského opozičného politika Borisa Nemcova. Hrozí im doživotie, informovala agentúra TASS.

29.06.2017 16:55
Boris Nemcov Foto: ,
Boris Nemcov na archívnej fotografii.
debata (40)

Desať z dvanástich porotcov rozhodlo, že hlavný vykonávateľ vraždy Zaur Dadajev je vinný. Ďalších štyroch Čečencov porota označila za spolupáchateľov.

Podľa agentúry TASS prokuratúra navrhne výšku trestu 4. júla, súdeným hrozí až doživotie. Desať z dvanástich porotcov rozhodlo, že hlavný vykonávateľ vraždy Zaur Dadajev je vinný. Obvinených bratov Anzora a Šadida Gubaševovcov, Chamzata Bachajeva a Tamerlána Eskerchanova, ktorí podľa obžaloby zaistili zbraň a Nemcova pred zabitím sledovali, porota označila za spolupáchateľov. Žiadnemu z nich nebola priznaná poľahčujúca okolnosť, hrozí im tak najvyšší trest.

Pätica Čečencov sa podľa ich advokátov po vynesení rozsudku odvolá. Obhajkyňa jedného z nich Anna Bjurčijevová navyše oznámila, že sa príbuzní obvinených obrátia so žalobou na Európsky súd pre ľudské práva. „Porušil sa veľké množstvo práv vrátane práva obvineného na obhajobu,“ povedala advokátka.

Rodina zavraždeného politika podľa agentúry TASS s verdiktom poroty súhlasí, hoci predtým vyjadrila pochybnosti o preukázaní viny Chamzata Bachajeva. Právnik rodiny Vadim Prochorov zároveň upozornil, že teraz je potrebné nájsť objednávateľa a organizátora činu.

Vyšetrovatelia po objednávateľovi a organizátorovi vraždy opozičného politika aj naďalej pátrajú, povedala dnes hovorkyňa vyšetrovacieho výboru Svetlana Petrenkovová. Objednávateľ doteraz známy nie je, advokáti pozostalých sú však presvedčení, že za likvidáciou Nemcova stojí okolie čečenského regionálneho vládcu a obľúbenca Kremľa Ramzana Kadyrova.

Bývalého podpredsedu vlády z 90. rokov a kritika súčasného režimu v Rusku Borisa Nemcova zastrelili pred dvoma rokmi v centre Moskvy. Pätica Čečencov sa počas vyšetrovania k činu priznala, na súde však svoje výpovede označila za vynútené.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Boris Nemcov #Čečenci #vražda Borisa Nemcova