USA pripravujú miliardový predaj zbraní Taiwanu, Čína protestuje

Spojené štáty plánujú predať Taiwanu zbrane v hodnote okolo 1,42 miliardy dolárov. Vo štvrtok to oznámilo americké ministerstvo zahraničia. Podľa agentúry Reuters tento obchod nahnevá Čínu, ktorá považuje Taiwan za svoju súčasť.

30.06.2017 08:27
debata (7)

Ak sa uskutoční, pôjde o prvý predaj zbraní Taiwanu za vlády nového amerického prezidenta Donalda Trumpa. Jeho administratíva už o siedmich chystaných kontraktoch informovala Kongres, ktorý musí obchod schváliť.

Ministerstvo zahraničia uviedlo, že Taiwan má dostať rakety a ich súčiastky spolu s torpédami a technickou asistenciou pre radar včasnej výstrahy. Podľa hovorkyne rezortu predaje preukážu, že USA podporujú Taiwan v jeho schopnosti udržať si dostatočné kapacity na sebaobranu. Nič sa ale vraj nemení na dlhodobej americkej politike jednej Číny, teda akceptácii názoru Pekingu, že Taiwan je čínskou provinciou.

Trump dal po nástupe do funkcie najavo, že sa necíti viazaný politikou jednej Číny a prijal telefonát od taiwanskej prezidentky Cchaj Jing-wen. Vo februárovom telefonáte s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom ale Peking uistil, že bude politiku jednej Číny rešpektovať.

Peking považuje Taiwan za jednu zo svojich provincií a zakazuje akékoľvek oficiálne kontakty medzi ostrovom a ostatnými krajinami. Ostrov sa však vyvíja samostatne od roku 1949, kedy tam pred komunistami utiekli čínski nacionalistickí politici. Väčšina krajín sveta nároky Pekingu uznáva, hoci len formálne. S Taiwanom však udržiavajú styky na nižšej úrovni.

Vzťahy medzi Čínou a Taiwanom sa od nástupu protičínsky orientovanej Cchaj Jing-wen v máji minulého roka zhoršujú. V marci Čína zadržala taiwanského aktivistu Li Ming-čea pri jeho súkromnej ceste do Číny.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #zbrane #Taiwan