Jún bol mimoriadne horúci. V Európe padli rekordy, v Iráne namerali 54 stupňov

Európa zažívala v júni rekordné horúčavy a mnohé krajiny hlásia rekordne teplý jún za dlhé desaťročia. Tím klimatológov z viacerých univerzít a inštitútov prišiel s novým výskumom, ktorý posudzoval vplyv človeka na zmeny počasia a na základe jeho výsledkov sú si na istom - za rekordné vlny horúčav môže vo veľmi výraznej miere ľudská činnosť.

30.06.2017 14:05
debata (1)

„Simulovali sme možné počasie za súčasnej klímy, potom sme simulovali možné počasie bez klimatických zmien vyvolaných ľudskou činnosťou, a potom sme tieto dve miery pravdepodobnosti porovnávali,“ vysvetľuje jedna z autoriek výskumu, Friederike Otto z Oxfordskej univerzity.

Vedci podľa nej našli veľmi výrazné rozdiely medzi modelmi počasia, do ktorých boli zahrnuté faktory spôsobované človekom, a modelmi, ktoré zmeny vyvolané človekom nereflektovali. Vyšlo im napríklad, že v modeli, ktorý ráta aj s ľudským „príspevkom“ ku globálnemu otepľovaniu, sú v Španielsku a Portugalsku náhle vlny horúčav až desaťkrát pravdepodobnejšie ako v modeli bez ľudského vplyvu.

„Našli sme veľmi jasné a silné prepojenie medzi tohtoročnými júnovými rekordnými teplami a človekom spôsobenými klimatickými zmenami,“ hovorí ďalší z autorov výskumu, Geert Jan van Oldenborgh z Kráľovského holandského meteorologického inštitútu.

Podľa Roberta Vautarda z parížskeho Laboratória pre výskum klímy a životného prostredia (Laboratoire des Sciences du Climat et de l'Environnement, LSCE) je vysoko pravdepodobné, že júnové horúčavy budú v ďalších rokoch čoraz bežnejšie.

„Do polovice tohto storočia sa tento druh extrémneho tepla v júni stane v západnej Európe normou, ak nezačneme robiť okamžité kroky na obmedzenie vypúšťania skleníkových plynov,“ hovorí Vautard.

Portugalsko a Španielsko majú za sebou obrovské júnové požiare – v Portugalsku zahynuli pri lesnom požiari desiatky ľudí, v Španielsku museli 1500 ľudí evakuovať a plamene zničili časť unikátnej prírodnej rezervácie. Veľká Británia má za sebou najteplejší jún od roku 1976, Švajčiarsko od roku 1864 a Holandsko zažilo najteplejší jún vôbec.

V iránskom Ahváze namerali teplotu 54 stupňov Celzia

Etienne Kapikian z agentúry MeteoFrance prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter uviedol, že teplota v meste Ahváz stúpla na 53,7 stupňa Celzia a dodal, že ide o teplotný rekord, ktorý môžu v Iráne preukázať. Kapikian takisto vyhlásil, že ide o najvyššiu teplotu, akú namerali v júni v rámci kontinentálnej Ázie. Iránsky teplotný rekord bol doteraz 53 stupňov Celzia.

Podľa Weather Underground však teplota stúpla až na spomínaných 54 stupňov Celzia. Ak je toto meranie presné, čo teraz preverí Svetová meteorologická organizácia, išlo by o jednu z najvyšších teplôt, akú sa na Zemi v novoveku podarilo namerať.

Historik Christopher Burt z Weather Underground objasnil, že podľa moderných záznamov sa najvyššiu teplotu, 54 stupňov Celzia, podarilo dôveryhodne namerať 30. júna 2013 v kalifornskej Doline smrti a 21. júla 2016 v Mitribahu v Kuvajte.

Oficiálne najvyššia nameraná teplota na Zemi je 57 stupňov Celzia z 10. júla 1913 z kalifornskej Doliny smrti. Podľa Burta to však nie je z meteorologického hľadiska možné a pri meraní museli spraviť chybu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #Európa #extrémne horúčavy