Na letiskách v USA je od uplatňovania imigračného dekrétu pokoj

Americké letiská po začiatku uplatňovania protiimigračného dekrétu prezidenta Donalda Trumpa fungujú v bežnom režime.

30.06.2017 15:19
usa, letisko, imigranti Foto: ,
Ahmed Khalil, egyptský štátny príslušník s trvalým pobytom v Spojených štátoch amerických, objíma a bozkáva svoje dcéry Lailu (6 rokov, vľavo) a Faridu (8, vpravo) po ich prílete na medzinárodné letisko Washington Dulles v čase, keď už vstúpil do platnosti nový menej prísny protiimigračný dekrét Donalda Trumpa.
debata (3)

Na niekoľkých letiskách podľa servera The Daily Beast pôsobia dobrovoľní právnici a ochrancovia ľudských práv, aby mohli poskytnúť rady občanom šiestich prevažne moslimských krajín, ktorých sa obmedzenie týkajú.

„Na letisku nečelíme žiadnym ťažkostiam, aj tak tu ale sme, aby sme dianie sledovali a hovorili ľuďom, čo sa deje,“ povedala Camille Macklerová, ktorá je šéfkou právneho združenie New York Immigration Coalition (NYIC). Macklerová sa spolu s ďalšími členmi NYIC vydala na newyorské Kennedyho letisko. Dodala, že k problémom bude dochádzať skôr na amerických zastupiteľských úradoch v zahraničí, kde ľudia žiadajú o víza.

Trumpova administratíva prekrútila rozhodnutie

Macklerová sa podobne ako rad kritikov dekrétu domnieva, že Trumpova administratíva porušuje rozhodnutie Najvyššieho súdu, ktorý v pondelok protiimigračné opatrenia čiastočne odblokoval s tým, že do USA z občanov Iránu, Sýrie, Líbye, Jemenu, Sudánu a Somálska môžu len tí, ktorí v krajine majú preukázateľné rodinné, študijné či pracovné väzby.

Podľa Bieleho domu ale víza nebudú dostávať napríklad starí rodičia či vnuci, ale len manželia, súrodenci alebo deti.

„Najvyšší súd to jasne zamýšľal pre tie osoby, ktoré nemajú na USA žiadne väzby, administratíva to ale prekrútila,“ povedala Macklerová. „Vieme, že prezident chce zakázať vstup moslimom, toho sa tiež snaží dosiahnuť,“ dodala.

Terajšie obmedzenia sú menej prísne

Na Dullesovo letisko pri Washingtone vo štvrtok o 20:00 miestneho času (piatok 02:00 SELČ) dorazilo asi päť právnikov z radov dobrovoľníkov, sprevádzalo ich niekoľko tlmočníkov a tiež kritici dekrétu. Na mieste bola aj Jasmeet Sidhuová z Amnesty International. Tá uviedla, že situácia na letisku je pokojná.

Oproti januáru, kedy vtedajší Trumpov protiimigrační dekrét vyvolal chaos, pretože imigrační a colní úradníci bránili vstupu do USA všetkým občanom príslušných krajín bez výnimky, sú terajšie obmedzenia menej prísne.

Pre súčasných držiteľov amerických víz sa nič nemení, do USA môžu naďalej po dobu platnosti víz voľne cestovať. Noví žiadatelia o víza ale musia preukázať, že majú na USA úzke a dôveryhodné väzby.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #letiská #imigranti #imigračná politika #Donald Trump #imigračný dekrét