Moslimský duchovný v Indonézii vyzval na bojkot Starbucksu, vraj podporuje LGBTI komunitu

Líder druhej najväčšej indonézskej moslimskej organizácie vyzval Indonézanov na bojkot amerického reťazca kaviarní Starbucks. Firma totiž podľa neho podporuje LGBT komunitu, teda lesbičky, gayov, bisexuálov a transsexuálov, čím vraj ohrozuje náboženstvo a kultúru v Indonézii. Informovala o tom agentúra Reuters.

01.07.2017 11:38
debata (17)

Asi 90 percent z 250 miliónov obyvateľov Indonézie je moslimského vyznania. S výnimkou ultrakonzervatívnej provincie Aceh homosexualita v Indonézii trestná nie je.

Líder organizácie Muhammadiyah, ktorá má asi 30 miliónov členov, Anwar Abbas, povedal, že by indonézska vláda mala skonfiškovať kaviarňam Starbucks licenciu, keďže postoje spoločnosti sú v rozpore s ideológiou národa.

„Pokiaľ bude Starbucks len obchodovať, bude to v poriadku. Nech sem nezaťahuje svoju ideológiu,“ povedal Abbas Reuters pri telefonickom rozhovore.

Indonézska spoločnosť PT Sari Coffee Indonesia, ktorá má licenciu na vedenie kaviarní Starbucks v Indonézii, uviedla, že si vždy uvedomuje kultúrne a náboženské hodnoty miestnych obyvateľov a riadia sa indonézskymi zákonmi.

Na otázku, čo ho konkrétne prinútilo vymedziť sa voči spoločnosti Starbucks, Abbas odvetil, že sa na internete dozvedel o výroku niekdajšieho generálneho riaditeľa Starbucks Howarda Schultza, ktorý vo firme naďalej má vysoké postavenie.

Podľa denníka Forbes Schultz v roku 2013 podielnikovi, ktorý si sťažoval, že Starbucks prišiel o zákazníkov kvôli podpore sobášov medzi homosexuálmi, odvetil, že „nie každé rozhodnutie je ekonomické“ a svoje podiely môže predať, ak má pocit, že prerobí.

Zákazníčky Starbucks v Jakarte moslimka Annis Meidiana, Reuters povedala, že bojkot podporovať nebude. „Islam odsudzuje LGBT. Je to hriech,“ povedala dvadsaťdvaročná študentka. „Mne je to jedno. Byť LGBT je podľa mňa ľudským právom,“ dodala.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #indonézia #Starbucks #LGBTI+